Farmacia din bucătărie: alimente cu vitamina B5

Esențială pentru o viaţă sănătoasă

Alimentele recomandate de specialiști

Vitamina B5 este esențială pentru o viaţă sănătoasă. La fel ca restul vitaminelor din complexul B,această vitamină ajută la transformarea hranei în energie. Specialiștii susțin că vitamina B5 ajută la crearea celulelor roşii ale sângelui, creează hormoni asociaţi stresului, menţin un tract digestiv sănătos, procesează alte vitamine, în special B2 şi sintetizează colesterolul. O dietă sănătoasă ar trebui să ofere organismului doza necesară de vitamina B5.

Reduce colesterolul, ajută la buna gestionare a stresului

Vitamina B5 reduce nivelul de colesterol şi s-a descoperit că este benefică în amliorarea simptomelor diabetului zaharat. Ajută organismul să descompună grăsimile, carbohidrații și proteinele, astfel încât organismul uman să le poată folosi pentru energie și pentru a reconstrui țesuturile, mușchii și organele. Vitamina B5 contribuie la menținerea conținutului de hemoglobină din sânge, micșorând șansele de apariție a deficienței de fier. Vitamina B5 are un rol și în sinteza coenzimei A, care este implicată în sinteza acizilor grași și foarte importantă pentru transformarea alimentelor în acizi grași și colesterol. Ficatul are nevoie de coenzima A pentru a metaboliza în siguranță medicamentele și toxinele. Vitamina B5 ajută la menținerea unui sistem digestiv sănătos și ajută organismul să folosească alte vitamine, în special vitamina B2, care contribuie la buna gestionare a stresului. Această vitamină poate grăbi procesul de vindecare a rănilor de pe piele, poate contribui la ameliorarea acneei.

Alimente bogate în vitamina B 5

Cele mai importante surse de vitamina B5 sunt somonul, homar, crustacee, carnea de porc, pui, rață, curcan, vită și, în special, în organe ale animalelor, precum ficatul și rinichii. Sursă bună de vitamina B 5 sunt și celealelel integrale, gălbenușul de ou, lapte și iaurt. Principalele legume care conțin această vitamină sunt: lintea, mazărea, soia, ciupercile, cartofii dulci, porumbul, conopida, roșiile. Vitamina B5 se pierde în procesare, conservare, congelare și măcinare. Pentru a asigura un aport adecvat, alimentele ar trebui consumate mai degrabă proaspete decât rafinate. Ca și în cazul tuturor vitaminelor solubile în apă, vitamina B5 se pierde atunci când alimentele sunt fierte. Deficitul de vitamina B5 se poate manifesta prin: oboseală, apatie, depresie, tulburări de somn, dureri abdominale, greață sau vărsături.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU