Farmacia din bucătărie: alimente bune pentru dinți

08/05/2019

Unele alimente ajută dantura, altele dimpotrivă…

Sănătatea dinţilor este influenţată de ce mâncăm. Sunt multe alimente care ajută dantura, în timp ce unele dăunează mult dinților. Un măr pe zi ţine şi medicul dentist departe. Dacă mai adăugăm perele şi legumele avem toate şansele ca dinţii să fie foarte sănătoşi. Acestea au un conţinut ridicat de apă care diminunează efectul zaharurilor pe care le conţine saliva.

La popul opus se află alimentele care conțin mult zahăr. Iată și de cum și de ce. Bacteriile din cavitatea bucală transformă zahărul din alimente în acizi care atacă smalţul dentar. Astfel, apar cariile dentare. Tot nerecomandate sunt bomboanele, prăjiturile, chipsurile, cartofii prăjiţi, bananele, stafidele şi fructele uscate. Acestea conţin cantităţi mari de zahăr şi se pot lipi de dinţi, ceea ce dă posibilitatea bacteriilor de a se dezvolta pe smalţul dinţilor şi implicit, acest lucru duce la apariţia cariilor.

*Alimente care menţin sănătatea dinţilor

Pentru sănătatea dinților, recomandate sunt alimentele ce conţin minerale esenţiale. Acestea ajută la menţinerea smalţului sănătos al dinţilor. Deoarece acizii şi zahărul din alimente pot distruge smalţul, acest lucru trebuie compensat cu mâncăruri ce conţin fosfor şi calciu, care contribuie la remineralizarea dinţilor.

Iaurtul, laptele, brânza sunt alimente bogate în calciu. Brânza conţine şi cazeină, o proteină importantă care consolidează smalţul dinţilor. Alimentele bogate în fosfor sunt carnea, peştele şi brânza tofu. Aceste minerale pot fi regăsite şi în surse vegetale: varza, spanacul, broccoli.

*Alimente bogate în vitamine

Organismul are nevoie de vitamina D ca să absoarbă calciul, care, în schimb, întăreşte dinţii şi îi menţine sănătoşi. Cea mai importantă sursă de vitamina D este expunerea la soare, însă o puteţi lua şi din alimente: ciuperci, gălbenuşul de ou, peştele gras. Alimentele cu un conţinut mare de apă au un rol important în stimularea fluxului de salivă şi, implicit, sunt bune pentru sănătatea orală.

Acizii sunt principala cauză a eroziunii smalţului dinţilor şi a apariţiei cariilor dentare. De regulă, alimentele care pătează dinţii sunt acide. În această categorie intră vinul roşu, lămâile, portocalele, cafeaua.

Seminţele de susan ajută la remineralizarea smalţului dinţilor şi sunt bogate în calciu. Uleiul de susan este la fel de eficient precum clorhexidina, substanţa din apa de gură, având efecte de reducere a problemelor gingivale şi a bacteriilor din cavitatea bucală.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU