Plantă decorativă, cu miros divin și puteri miraculoase
Are florile albe şi delicate cu parfum suav şi îmbătător
Legenda spune că Maica Domnului cu micul Iisus în brațe a căutat adăpost la mai multe plante ca să scape de soldații lui Irod când aceștia o hărțuiau. Singura plantă care a primit-o, oferindu-i adăpost în acele grele momente, a fost Palma Maicii Domnului. La plecare, Maica Domnului a binecuvantat-o, menind-o să aibă puteri vindecătoare: „De azi înainte și până în eternitate, tu vei fi floarea preferată a oamenilor. Îți dau puterea să vindeci pe om de toate bolile și să-l salvezi de la moarte așa cum ai făcut tu pentru mine”. În tradiția populară, mai multe plante poartă numele Maicii Domnului, unele având efecte tămăduitoare atât pentru multe boli trupești, cât și sufletești. Cea mai cunoscută plantă din această categorie este și Palma Maicii Domnului. Un vechi proverb spune: „Cum să moară omul, daca are Palma Maicii Domnului în grădină?”, facând referire la proprietățile vindecătoare pentru multe boli. Înfloresc de primăvara și până vara târziu Palma sau Mâna Maicii Domnului este o plantă originară din ţările asiatice, fiind cunoscută la noi pentru florile albe şi delicate cu parfum suav şi miros îmbătător, care înfloresc de primăvara și până vara târziu. Este o plantă căţărătoare, cu frunze verzi și simple, florile albe, care îşi schimbă culoarea după câteva zile în galben pal. Fructele, în formă de bobiţe de culoare albastru închis, nu sunt comestibile, fiind listate în categoria fructelor otrăvitoare. Mulţi dintre noi o ştim doar ca plantă decorativă, cea care ne încântă prin mirosul divin. Florile au însă o mare valoare terapeutică. Datorită proprietăţilor antibacteriene naturale şi antiinflamatorii, acestea au fost folosite ca medicament în medicina chineză, din antichitate şi până în prezent, pentru a trata febra şi a elimina toxinele din corp. Florile se recoltează cu precădere primăvara sau la începutul verii, când floarea este încă în stadiul de boboc. Ajută la tonifierea inimii şi reduce nivelul colesterolului În medicina tradiţională chineză se spune că această plantă acţionează asupra stomacului, plămânilor şi intestinului gros. Decoctul din floarea de caprifoi este indicat la tratarea febrei acute, durerilor de gât, durerilor de cap, dezinterie, urinare dureroasă, tratarea rănilor dureroase, pentru abcese mamare și intestinale sau tratarea ochilor umflaţi. Preparatele din această plantă – pulberea, tinctura, oțetul, uleiul volatil, infuzia, vinul – au efecte antimicrobiene, antihipertensive și antiinflamatoare, contribuind și la scăderea nivelului de zahăr din sânge, calitate care o recomandă în terapia diabetului. Planta ajută și la curățarea sângelui și poate să prevină boala Alzheimer. Caprifoiul deţine capacitatea de a încetini procesul de coagulare a sângelui, poate scădea tensiunea arterială, ajută la tonifierea inimii şi reduce nivelul colesterolului din sânge. Are efect benefic asupra artritei şi reumatismului. Caprifoiul e utilizat ca tratament pentru afecţiuni ale pielii: acnee, infecţii ale pielii, răni, abcese, cicatrici. Pentru estomparea pistruilor, se recomandă folosirea infuziei reci de flori de caprifoi. Ceea ce se știe mai puțin despre Palma Maicii Domnului este că această plantă, cu beneficii atât de numeroase, este un ingredient des folosit în industria cosmetică datorita proprietăților sale în cicatrizarea rănilor. Tinctura stimulează creșterea părului și-i întărește rădăcina.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU