FARCAŞA: Bucurie, cânt şi joc în „Lunca lui Pădure”, de ziua comunei

farcasa1 Locul ales pentru a petrece de Ziua Comunei Farcaşa a fost şi de această dată „Lunca lui Pădure”, un ţinut mirific, un adevărat colţ de rai. Un loc parcă dintr-o altă lume, în care odată ajuns, te simţi învăluit de sentimentul libertăţii depline. În dimineaţa zilei de duminică, pe 17 august, drumul croit anume printr-o pădure cu copaci înalţi, ce ţine aproape de un curs de apă, a devenit neîncăpător pentru localnici şi invitaţii lor, oameni ai Văii Bistriţei, care au descins în „Lunca lui Pădure” pentru a se distra.

„Ameninţaţi” permanent de o vreme capricioasă, cei prezenţi pur şi simplu au sfidat ploaia. În superba poiană împrejmuită de munţi înalţi au avut bucuria de a urmări un program cultural-artistic bogat şi variat ce a reunit mai multe genuri muzicale, anume alese pentru a fi pe toate preferinţele. A fost un spectacol de calitate, la care startul a fost dat de către tinerii Ansamblul folcloric „Izvoarele Borcuţului” din Borca, urmat de Taraful „Florile Bucovinei”.

Spectacolul a atins cote maxime din momentul în care pe scenă au evoluat renumiţii solişti Constantin Enceanu şi Fuego. Mai pe placul tinerilor se pare că au fost prestaţiile interpretative ale membrilor Trupei “Alb – Negru” veniţi în mirifica poiană „Lunca lui Pădure” mai pe înserate. Prin asta s-a făcut numai bine trecerea spre discoteca în aer liber, care s-a întins până în miez de noapte.

Cei cu aplecare spre artizanatul locului şi cu talent în ale produselor culinare tradiţionale s-au înfrutat din bucate alese, au admirat şi au cumpărat exponatele pe care le-au văzut în expoziţiile de artă popular organizate direct în mijlocul naturii.

Deschiderea oficială a manifestării s-a făcut printr-un Te Deum oficiat de către preoţii comunei, urmat de cuvântul de bun venit adresat celor prezenţi de primarul Cristinel Gheorghiu, urmat de o scurtă prezentare a activităţii edililor şi a oamenilor locului, un bilanţ la ceas de sărbătoate. S-a evidenţiat faptul că la reuşita manifestărilor dedicate zilei comunei şi-au dat concursul consilierii locali, oameni de suflet din comună, agenţi economici şi persoane mai cu dare de mână, salariaţii primăriei , dar şi cei de la Ocolul Sivic Galu, care au contribuit la aqmenajarea drumului forestier ce duce spre „Lunca lui Pădure”.

Primarul Cristinel Gheorghiu a invitat pe scenă cuplurile de fărcăşeni care aniversează 50 de ani de căsătorie, pe care le-a felicitat şi cărora le-a oferit superbe buchete de flori, diplome şi premii. Apoi, cu toţii au fost invitaţi la masa oficială organizată în poiana „Lunca lui Pădure”.

 

 

*Cristinel Gheorghiu, primarul comunei Farcaşa: „Am decis continuarea unei manifestări, pentru promovarea zonei cu obiceiurile şi tradiţiile sale”

 

„Vă urez bun venit tuturor şi vă mulţumesc pentru că aţi răspuns invitaţiei noastre şi în acest an. Mulţumesc pentru onoarea de a se afla printre noi oaspeţi de seamă din conducerea judeţului, domnul prefect Vlad Angheluţă şi doamna Emilia Arcan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Neamţ. Cu sprijinul financiar al administraţiei judeţene, încurajaţi de reuşitele celorlalte patru ediţii, de mulţumirea celor care au participat la eveniment şi datorită susţinerii financiare a unor agenţi economici, împreună cu Consiliul Local am decis continuarea manifestării, în primul rând pentru promovarea zonei cu obiceiurile şi tradiţiile sale, precum şi cu produsele culinare şi artizanale specifice Văii Bistriţei. Dar şi pentru faptul că ne putem întâlni şi bucura împreună măcar o dată pe an, într-un cadru atât de pitoresc.

Prezenţa noastră aici a fost posibilă datorită sponsorizărilor făcute de agenţii economici din comună, firme colaboratoare şi fii ai satului plecaţi pe alte meleaguri, cărora ţin să le mulţumesc din suflet. De asemenea, ţin să mulţumesc asociaţiilor crescătorilor de animale din comună, care ne-au ajutat şi sunt prezente cu produse tradiţionale pe care vă îndeamnă să le degustaţi. Am încercat şi anul acesta să vă prezentăm un program artistic diversificat, pentru toate vârstele şi gusturile şi sper să vă bucuraţi deplin”.

*Vlad Angheluţă, prefect de Neamţ:

 

„Mă bucur să împărţim împreună un moment de sărbătoare şi că vă aflaţi într-un număr aşa de mare în acest loc de o frumuseţe rară. Ştiu că sunteţi oameni aprigi şi harnici, oameni cu căldură în suflet, care ştiţi să munciţi, dar şi să petreceti. Vreau doar să vă spun că, în calitatea mea de reprezentant al Guvernului în teritoriu, voi fi întotdeauna alături de dumneavoastră, susţinând proiectele pe care le ştiţi şi pe care doriţi să le implementaţi pentru a vă face viaţa un pic mai frumoasă”.

 

*Emilia Arcan, vicepeşedintele Consiliului Judeţean Neamţ:

 

„Vă transmit mesajul Consiliului Judeţean Neamţ, urând fărcăşenilor succese în activităţile pe care le desfăşoară ca trăitori ai locului, multă sănătate şi putere de muncă. Aveţi un primar gospodar, dumneavoastră sunteţ buni gospodari şi prin ceea ce faceţi, reuşiţi să ridicaţi comuna Farcaşa la nivel înalt.

Vă  urez o sărbătoare frumoasă, viaţă lungă şi mult succes în muncă”.

 

*Moment de bucurie şi bilanţ

 

Şi cum fiecare moment de bucurie se constituie şi într-un moment de bilanţ al activităţii de până acum, primarul Cristinel Gheorghiu şi-a prezentat raportul în faţa comnităţii adunate la ceas de sărbtoare. Le-a adus la cunoştinţă faptul că a semnat contractul de finanţare pentru realizarea unui centru local de informare turistică. Au mai fost semnate încă două contracte de finanţare din fonduri europene pentru amenajarea torentului Pârâul Crucii şi pentru modernizarea terenului de sport. Din fonduri guvernamentale, a fost aprobată finanţarea  proiectului de canalizare pentru satele Farcaşa şi Frumosu, dar şi pentru modernizarea drumului comunal Stejaru, proiect care a trebuit a fi refăcut.

Acum se lucrează la reconstruirea căminului cultural, urmând a fi realizate faţada şi izolaţia termică a clădirii. Pentru remedierea unor deficienţe în ceea ce priveşte reţeaua de alimentare cu apă, s-a reuşit intabularea a patru suprafeţe de teren pe care sunt amplasate izvoarele, acestea urmând a fi o sursă alternativă, iar atunci când se va dispune de resursele financiare să se realizeze captarea lor. Cât despre drumul Farcaşa, drumul pe care s-a descins în Poiana lui Pădure, există preocuparea obţinerii finanţării, fie prin fonduri europene, fie prin fonduri guvernamentale, pentru asfaltarea lui.