În faliment de 13 ani

faliment

*O societate a fost executată de băncile de la care a luat credite

*Instanţa va decide acum închiderea cauzei

După 13 ani de când s-a declanşat falimentul, lichidatorul declară  închisă procedura în cazul unei societăţi din comuna Farcaşa. În tot acest timp, dosarul a trecut prin mai multe faze, unul dintre cei doi creditori care au apelat la instanţă pentru a-şi recupera banii a reuşit să-i vadă înapoi, în timp ce celălalt nu.

Societatea în cauză a fost înfiinţată în 1992, cu profil comerţ produse agroalimentare şi exploatarea lemnului. În 1994 asociaţii firmei au făcut un împrumut în bancă, garantat cu casa şi terenul unuia dintre asociaţi. Anul următor s-a mai făcut un împrumut pe firmă, dar la altă bancă. Cum ulterior ratele n-au fost achitate, băncile au dat în judecată firma, solicitând Tribunalului Neamţ declararea firmei în faliment.

În 2001 tribunalul a declanşat procedura şi a desemnat un lichidator care să se preocupe de identificarea şi valorificarea bunurilor aflate în patrimoniul societăţii. Dar cum singurul bun care figura în acte era un autocamion, de negăsit în mod real, lichidatorul a început demersurile pentru executarea silită a proprietăţilor asociaţilor firmei. Casa şi terenul administratorului societăţii au fost scoase la vânzare în 2003 şi aşa au stat, ca ofertă, până în ianuarie 2006, adică înainte de declanşarea crizei financiare. Cumpărătorul care a câştigat licitaţia a oferit aproape 100 de milioane lei vechi pe casă şi teren. Dar, suma a fost suficientă doar pentru achitarea datoriei de 30 de milioane lei vechi către banca la care fusese gajate bunurile pentru credit, în timp ce banca ce solicitase falimentul s-a văzut respinsă. Nu de vreo întîmplare oarecum ironică, ci de legislaţia care prevedea ca sumele din lichidare să fie împărţite prioritar lichidatorului, care a beneficiat de două treimi din bani, şi creditorului principal, respectiv banca ce avea drept de ipotecă.

Banca ce nu şi-a mai văzut banii din vânzarea bunurilor a recurs împreună cu lichidatorul la executarea silită asupra tuturor asociaţilor societăţii. Au început, astfel, câţiva ani de procese prin care aceştia au contestat executările, iar între timp unul dintre foştii asociaţi a decedat, astfel că lichidatorul nu a mai avut împotriva cui să se îndrepte. Acum, raportul final va fi supus analizei instanţei, care va declara închis falimentul, după 13 ani de la deschiderea dosarului.

Cristina IORDACHE