Facilități pentru întreprinderile mici și mijlocii

Susținerea întreprinderilor mici și mijlocii, modul de accesare a celor opt programe de sprijin pentru IMM-uri și politicile pe termen mediu destinate acestui sector au reprezentat temele discuției organizate de Vlad Marcoci, Eugen Ţapu şi Cătălin Drăguşanu cu oameni de afaceri din oraş. La eveniment au participat Dumitru Nancu, subsecretar de stat în Ministerul Economiei şi Comerţului şi vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Întreprinderi Mici şi Mijloci (ANIMM), şi Narcis Tăbăcaru, directorul regional al ANIMM Iaşi.

* Opt programe guvernamentale de sprijinire a IMM

Dumitru Nancu, vicepreşedintele ANIMM, a făcut o scurtă prezentare a programelor derulate prin agenție: „Implementăm pe anul 2012 opt programe pentru IMM-uri și o primă realizare a acestui an este că bugetul alocat acestora s-a dublat. Singurii bani care vin în sprijinul acestui sector sunt cei de la bugetul de stat, derulați prin agenție, cât timp Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii este presuspendat. Un exemplu este Programul pe comerţ pentru cei care activează pe comerţ şi servicii de piaţă, unde  bugetul alocat anul trecut a fost de 7 milioane de lei, iar anul acesta s-au alocat 17 milioane, numărul de beneficiari aproape s-a triplat, iar ca impact de multiplicare în economie, doar impozitul  pe profit pe care aceste IMM-uri l-au plătit pe cei trei ani este alocaţia pe care a dat-o guvernul”.

Un alt program pe care agenţia îl implementează este Programul privind stimularea înfiinţării de microîntreprinderi de către tineri. La nivel naţional s-au creat 6.000 de astfel de microîntreprinderi aparţinând tinerilor până în 35 de ani. De acest program au beneficiat, la nivelul judeţului Neamţ, 68 de întreprinzători. ”Impactul se vede în primul rând la valoarea pe care IMM-urile o dau la bugetul de stat. Dacă anul trecut acest program a avut un buget de 20 de milioane de lei, anul acesta bugetul s-a dublat la 42 de milioane de lei, şi numărul de beneficiari s-a dublat şi el”, a precizat Dumitru Nancu.

* Granturi de 100.000 de lei și credite avantajoase

Vicepreşedintele ANIMM a vorbit şi despre faptul că toate aceste programe vor fi implementate până în anul 2020 și sunt cuprinse și în Programul de guvernare pentru următorii patru ani. Programul START vine să încurajeze IMM-urile, întreprinderile cu până în 249 de angajaţi şi cu o cifră de afaceri de până în 50 de milioane de euro. Programul prevede o schemă de finanţare  ce curpinde trei componente: alocaţia nerambursabilă pe care guvernul o acordă, și care este de 100.000 de lei, un credit în condiţii avantajoase de 50.000 de lei pe cinci ani, cu o perioadă de graţie de 12 luni, a treia componentă fiind garantarea a 80% din credit de statul român prin Fondul Naţional de Garantare.

Prin Programul ”Mihal Kogălniceanu” pentru IMM-uri privind creditarea IMM-urilor, până la 1 decembrie, linia de credit ce poate fi accesată de la 14 instituţii bancare era de numai 125.000 de lei cu o dobândă subvenţionată în proporţie de 70%, iar de la 1 decembrie, aceasta ajunge la 400.000 de lei, cu dobânda subvenţionată de 100% de către ANIMM. Această linie de creditare beneficiază de garanţia statului pentru 325.000 de lei din suma totală, iar perioada de creditare este de 12 luni, cu posibilitatea de prelungire.

* IMM-urile, motorul oricărei economii sănătoase

Eugen Ţapu a subliniat faptul că tematica dezbaterii a fost aleasă astfel tocmai pentru că „IMM-urile reprezintă motorul oricărei economii şi ele contribuie decisiv la formarea unei clase de mijloc sănătoase a oricărui stat dezvoltat. De aceea subiectul este deosebit de important, am plecat de la realităţile din judeţul Neamţ, unde în perioada 2009 – 2012 în cei trei ani de guvernare Băsescu, au fost închise peste 14.000 de IMM-uri”.

Vlad Marcoci, viitorul deputat al Colegiului 2, a precizat că „Spre deosebire de competitorii noştri care au susţinut şi susţin un program de austeritate, tăieri, reduceri, noi mergem pe încurajarea economiei, iar prima şi cea mai importantă categorie pe care dorim să o susţinem sunt IMM-urile, care au şansa de a prelua o forţă de muncă aflată acum în afara procesului, scutind astfel şi guvernul de plata unor sume importante pentru protecţia socială prin ajutorul de şomaj şi alte măsuri. De fiecare dată v-am vorbit despre activităţile din domeniul mediului şi întotdeauna IMM-urile îşi desfăşoară activitatea şi pe această latură. Noi sperăm ca, până în anul 2020, peste 20% din energie să fie din surse regenerabile”. Vlad Marcoci a mai precizat că nu se poate vorbi despre creştere economică, fără creşterea consumului.

* O lege nouă pentru IMM-uri

Vicepreşedintele ANIMM a vorbit despre noua lege pentru IMM-uri, modificările urmând să înceapă  de la 1 decembrie a.c. Dumitru Nancu a subliniat că legea va prevedea alocarea a 1% din PIB pentru IMM-uri, reducerea arieratelor către IMM-uri: ”Știţi foarte bine că datoriile cele mai mari ale statului sunt către IMM-uri, în legile europene încă din a treia zi a apariţiei acestor datorii se merge până la blocarea conturilor, la noi nu se întâmplă deocamdată nimic. Reducerea parafiscalităţii este iarăşi foarte importantă, avem un număr de 291 de avize şi taxe, fiecare instituţie din România cere de la IMM-uri orice fel de aviz, ne dorim să ne aliniem la UE şi să ajungem undeva la 17”.

Un alt principiu foarte important este acela ”only-one”  sau o singură dată, care funcţionează în Uniunea Europeană, în sensul că, dacă o firmă se duce pentru un certificat de atestare fiscală la ANAF, instituţia este obligată să-şi ia toate datele referitoare la firmă de la celelalte instituţii. Se va înfiinţa un nou fond de risc pentru IMM-uri, care se va adresa exportatorilor, iar statul va investi în capitalul acelor IMM-uri care deţin o piaţă externă. Acest fond de risc este prevăzut în programul de guvernare şi în noua lege a IMM-urilor şi este un instrument inovativ de finanţare. O altă măsură prevăzută în noua lege este scutirea de impozit pe profitul reinvestit şi încurajarea produselor fabricate în România, astfel încât marile lanţuri de magazine să fie obligate să acorde 30% din spaţiul de comercializare pentru aceste produse româneşti”.

* Firmele nemțene, beneficiare ale sprijinului guvernamental

Noua lege va reglementa şi accesul la achiziţii publice, în ţările europene prin legea achiziţiilor se obligă ca cel puţin 30% din achiziţii să fie către sectorul IMM-urilor. Au fost publicate şi normele de aplicare a plăţii TVA-ului la încasare şi nu la emiterea facturii cum era până acum, măsura fiind cuprinsă şi în programul de guvernare.

Eugen Ţapu a vorbit şi despre reducerea fiscalităţii pe forţa de muncă, o altă măsură prinsă în Programul de guvernare al USL: „Prin reducerea cu 5% a CAS-ului la angajator vom stimula crearea de noi locuri de muncă, intrând în concordanţă cu celelalte măsuri”.

Narcis Tăbăcaru, directorul regional al ANIMM Iaşi, a prezentat câteva date legate de programele destinate IMM-urilor: „Pentru programul destinat comerţului, dintr-un total de 23 de beneficiari în zona de Nord-Est, total pe agenţie – 182, judeţul Neamţ are 5 beneficiari. Pe programul START, dintr-un total de 19 beneficiari la nivel de oficiu, judeţul Neamţ are patru beneficiari, totalul la nivel naţional fiind de 133 de beneficiari. Pe Programul ”Mihail Kogălniceanu”, Regiunea de Nord-Est are 335 de beneficiari dintr-un total de 1958, la momentul actual. Acest program este în derulare, deci IMM-urile pot aplica în continuare pe el”.