Facebook, varianta tinerilor de a intra în audiență la primar

facebookRețeaua de socializare, un plus de imagine pentru edilii nemțeni

*Primarul Dragoș Chitic este destul de activ pe pagina de socializare și spune că vede această variantă de comunicare ca o completare la sistemul clasic *Fostul viceprimar Teodorescu a anunțat că-și dă demisia tot pe Facebook *Totuși, edilii se expun și unui risc, cum a fost și cazul primarului de Bozieni, al cărui cont de Facebook a fost atacat de un virus informatic

Audiențele la primarul de Piatra Neamț au loc în fiecare zi de marți, începând cu ora 10.00, la sediul primăriei, în schimb pe Facebook, acestea n-au nici o limită orară sau de alt fel. Astfel, mulți pietreni preferă să-și spună păsul direct pe pagina de socializare a primarului interimar, scăpând de programări, învoiri de la serviciu ori stat la coadă. „Este un mod de comunicare modern și cred că este benefic de ambele părți: atât mie, pentru că mai aflu despre problemele pietrenilor, cât și celor care vor să intre în legătură cu primarul. Este o completare a sistemul clasic de a intra în contact cu cei pe care îi reprezint“, a declarat Dragoș Chitic, primarul interimar al orașului Piatra Neamț.

Moda paginilor de Facebook a pătruns și în rândul altor primari din județ, unii preferând să folosească spațiul virtual pentru a-și promova proiectele, alții răspunzând solicitărilor primite de la oameni sau postând fotografii de familie ori de la evenimente private, din dorința de a fi percepuți de cei care i-au votat ca simpli locuitori ai județului.

De la Zilele Orașului, la probleme reale pentru comunitate

Un alt primar activ pe pagina de socializare este Daniel Harpa, de la Târgu Neamț. Pe lângă numeroase articole legate de Zilele Orașului, articole care au apărut în presa județeană și pe care edilul le-a promovat și pe contul personal de Facebook, a mai postat și un anunț important pentru târgnemțeni: „Așa cum am promis, asfaltarea străzilor Daciei și Vânătorului va fi finalizată în aproximativ două zile. (…) S-au terminat lucrările de asfaltare de pe strada Nemțișor“.

Primarul de Alexandru cel Bun, Ion Rotaru, profită de contul personal de pe pagina de socializare pentru a-și promova proiectul cu parcul de distracții: „«Aqua Park Blue Eden» este un complex de tratamente și recreere situat în satul Vădurele, comuna Alexandru cel Bun, județ Neamț. Valoarea investiției este de aproximativ 4.000.000 euro, desfășurat în cadrul unui parteneriat public-privat, lucrare ce va fi definitivată în anul 2016. «Aqua Park Blue Eden» este o construcție modernă ce va cuprinde două bazine de tratament, cabinete medicale și alte servicii necesare pacienților. Suprafața viitorului parc este de 2,5 hectare și va oferi, de asemenea, și facilități de distracție, o parcare de 500 de locuri, terenuri de sport, un patinoar artificial, un parc exterior și camping. În interior vor exista tobogane cu apă cu trasee surpriză, o insulă, palmieri, o peșteră, jacuzzi, saune uscate și saune cu aburi“.

Primarul Dragoș Chitic, în schimb, nu prea are timp să se laude pentru că este „bombardat“ de mesajele pietrenilor nemulțumiți: reabilitarea terenurilor de sport de lângă blocuri, asfaltări de străzi și trotuare sau iluminat public cu probleme. „Primesc atât mesaje publice, cât și private și, spre surprinderea celor care îmi scriu, chiar iau în serios cele semnalate și încerc să rezolv problemele despre care mi se scrie“, a menționat primarul Chitic.

De-a alba-neagra cu demisia, tot pe Facebook

Tot la pagina de Facebook a apelat și fostul viceprimar de Piatra Neamț, Constantin Teodorescu, când și-a anunțat demisia din funcție, dar și când a revenit asupra deciziei de a renunța și la postul de consilier local.

Pe 27 august scria, în mediul virtual, că renunță la funcții pentru că nu este adeptul compromisurilor în viață: „Azi, 27 august 2015, mi-am depus demisia din funcția de Viceprimar al Municipiului Piatra-Neamț și din funcția de Consilier Local. Am acceptat în mai 2015 funcția de viceprimar și am plecat cu inima deschisă pentru a face ceva pentru comunitatea noastră. Am realizat însă că nu pot. Las pe fiecare dintre dumneavoastră să apreciați care sunt motivele. Indiferent ce aș spune eu, fiecare poate interpreta altfel. Sunt educat și construit pentru un alt mod de lucru, pentru o viață fără compromisuri. Am întâlnit în Primărie mulți oameni de calitate, cu care aș fi putut duce la capăt orice proiect. Vreau să le mulțumesc lor și colegilor consilieri pentru colaborare și să le doresc succes în continuare și putere de muncă“, și-a motivat gestul Constantin Teodorescu pe pagina personală de Facebook, unde a publicat și o copie a demisiei depuse.

Pe 7 septembrie, Teodorescu s-a răzgândit cu privire la părăsirea fotoliului de consilier local, anunțul făcându-l public unde altundeva decât pe Facebook: „Și dacă tot vorbim de zvonuri, zvonaci și răspândaci, de câteva zile circulă peste tot o întrebare: rămâne Teodorescu în Consiliul Local? Ei bine, DA. Astfel încât domnii PSD-iști să stea liniștiți că nu plec, asta datorită felului lor de a face politică, doar pe alianțe în spatele ușilor închise, pe blaturi, pe atacuri la persoană. Așa încât la dorința lor de a face majorități prin diverse «combinații» le răspund azi că trebuie să se calmeze un pic. Voi rămâne consilier local până la sfârșitul mandatului, rămân alături de colegii mei liberali cu care voi face echipă până la capăt“.

Riscurile de a avea cont pe pagina de socializare

Un primar activ pe internet e Doinel Grumezescu, de la Bozieni. „Mie-mi ușurează foarte mult munca. Nu stau pe internet în orele de program și aia se poate verifica, în schimb stau când ajung acasă sau dimineața la prima oră. Eu nu am audiențe clasice. Mie cum îmi zice un om de-o problemă, cum fac tot posibilul să se rezolve. Am ajuns la al șaptelea mandat și am descoperit că și metoda asta modernă e de ajutor. Așa sunt mai aproape de oameni pentru că ei știu că-mi pot scrie despre orice problemă acolo și că vor primi răspuns“, a declarat primarul Doinel Grumezescu.

Dacă pagina de Facebook e un bun exercițiu de imagine pentru edili, ea prezintă, totuși, și un risc pentru cei cu funcții publice și asta a aflat-o Doinel Grumezescu pe propria piele, de fapt pe propriul cont de Facebook. Pagina de socializare i-a fost atacată de un virus informatic. Astfel, primarul s-a trezit în atenția presei după ce contul virtual i-a fost invadat de imagini din filmele pentru adulți. Fiind o pagină publică, unde au acces toți utilizatorii, virusul a fost accesat și distribuit, fără rele intenții, de unul dintre prietenii virtuali ai primarului. „E jenant ce s-a întâmplat, dar nu aș vrea nici să schimb acum setările și să blochez accesul oamenilor pentru că nu vreau să creadă că încep să cenzurez ceva. Băiatul e un prieten și s-a ales și el cu virusul, pe care l-a împărțit după aia și altora. Eu am șters postările cu pricina, dar nu vreau să blochez pagina pentru că am 1.400 de prieteni acolo și vreau să aflu în continuare de problemele din comună“, a spus primarul din Bozieni.

Nici primarul de Piatra Neamț nu este ferit de pericolul postărilor nedorite, dar speră să nu aibă parte de surprize neplăcute. „Accesul este liber pe pagina mea. Nu cenzurez nimic, atâta timp cât se păstrează un limbaj decent și pot spune că până acum am reușit să port un dialog civilizat cu cetățenii pe pagina de Facebook. Până acum nu m-am gândit la măsuri de protejare a contului de Facebook“, a precizat primarul de Piatra Neamț.

Popularitatea pe Facebook, numărată în fani și prieteni virtuali

Printre cei mai populari primari în mediul virtual este Daniel Harpa, de la Târgu Neamț, care are 4.927 de prieteni și 2.339 de fani pe Facebook. Dragoș Chitic are și el 3.302 prieteni și 352 de „urmăritori“, în timp ce primarul Rotaru de la Alexandru cel Bun se laudă cu 3.768 de prieteni virtuali. Primarul Doinel Grumezescu are 1.429 de prieteni, iar Anton Covasan de la Dămuc are 2.449 de amici pe Facebook.

Nemțenii n-au ajuns încă la performanțele virtuale ale primarului din Timișoara

Fan înfocat al rețelei de socializare, primarul din Timișoara a realizat premiera națională în materie de discutat cu cei ce l-au votat – audiențele online. La începutul aceste luni, edilul din vestul țării a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, că va folosi o aplicație inedită lansată de Facebook, prin care se pot face transmisii în direct cu recepționarea de comentarii în timpul transmisiei. Rămâne de văzut care dintre edilii nemțeni va apela primul la această modalitate de a purta audiențele.

Andreea AMARIEI