* 50 de fapte penale săvârşite în unităţile de învăţământ
* Peste 1.000.000 de absenţe şcolare pe anul 2012-2013, jumătate nemotivate
* 12 microbuze ar putea fi repartizate la Neamţ
* S-au primit bani pentru naveta elevilor
În sala de conferinţe a Liceului Tehnologic Economic Administrativ Piatra Neamţ a avut loc, ieri, bilanţul unităţilor de învăţământ din Neamţ pe anul şcolar 2012-2013, prezidat de generalul Viorel Stan. Invitaţi de onoare au fost prefectul judeţului Neamţ – George Lazăr, viceprimarul Aurelia Simionică, comisarul şef Gheorghe Diaconu de la IPJ Neamţ – Poliţia de Proximitate, colonelul Ioan Niţică, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi căpitanul Cătălin Resmeriţă, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Neamţ.
Prefectul George Lazăr i-a felicitat pe directorii de şcoli pentru întreaga activitate: „Îmi pare bine să fiu la un moment de bilanţ împreună cu corpul de directori. Rezultatele muncii dumneavoastră se vor vedea în formarea elevilor”. Viceprimarul Aurelia Simionică a subliniat, la rându-i, importanţa muncii de profesor: „Dincolo de ceea ce înseamnă muncă, să aveţi mândria că formaţi oameni”.
Jumătatea goală a paharului a fost adusă în discuţie de comisarul şef Gheorghe Diaconu: 50 de fapte infracţionale săvârşite în şcoli, numărul fiind în creştere cu 7 faţă de anul trecut.
Inspectorul general Viorel Stan a trecut la raportul învăţământului şi a menţionat importanţa ARACIP în autorizarea şi acreditarea oricărui profil din învăţământul vocaţional tehnic şi teoretic, subliniind diferenţa dintre a fi autorizat (instituţia de învăţământ nu poate emite acte de studii) şi a fi acreditat (având dreptul de a elibera astfel de acte). Un alt aspect punctat a fost abandonul şcolar – la acest capitol judeţul Neamţ nu se situează nici în frunte, dar nici pe ultimul loc. În schimb s-au înregistrat peste 1.000.000 de absenţe în anul şcolar trecut, jumătate fiind, totuşi, motivate.
Noul concept pe care generalul Stan vrea să-l implementeze în rolul inspecţiei este cel de consiliere. În ceea ce priveşte performanţa şcolară în judeţul Neamţ, rezultatele la Evaluarea Naţională şi la Bacalaureat dovedesc că există un corp de directori capabili să ducă la bun sfârşit un examen naţional.
Cât priveşte reparaţiile la clădirile şcolilor, şeful ISJ a menţionat că proiectele de investiţii sunt la Ministerul Dezvoltării, aşa că eventualele cereri pentru finanţare trebuie depuse la consiliile locale în această perioadă, înainte de a se repartiza bugetul local, deoarece bugetul pentru unităţile şcolare va fi integrat în valoarea celui local: „Să cereţi primarilor finanţarea completă pentru reparaţiile care vor fi vara viitoare”.
O problemă arzătoare adusă în discuţie a fost cea a transportului şcolar, vestea bună fiind că, în sfârşit, au fost alocaţi banii restanţi pe noiembire şi decembrie anul trecut pentru elevii navetişti. În ceea ce priveşte numărul de microbuze alocate de către Ministerul Educaţiei Naţionale, judeţului nostru vor fi distribuite, se pare, 12 maşini, iar generalul Stan a ţinut să sublinieze că „vor fi repartizate în teritoriu, pe necesităţi reale, obiective, nu pe mofturi”.
Mihaela RACOVANU