Expoziţie cu peste 300 de lucrări la Şcoala Gimnazială „Daniela Cuciuc”

pic.
La Şcoala Gimnaziala „Daniela Cuciuc ” a avut loc, zilele trecute, vernisajul unei expozitii de desene creştine realizate de majoritatea elevilor acestei şcoli , în cinstea celor trei mari sărbători creştine celebrate de noi toţi în aceste zile : Rusaliile şi Sfânta Treime.
Desenele au fost realizate pe toată perioada Postului Paştelui, numărul lor fiind impresionant, de peste 300 de lucrări. Cu ocazia Sărbătorii Şcolii „Daniela Cuciuc”, un juriu de profesori a selectat 50 desene , care au fost premiate şi expuse pe holul de primire a oaspeţilor invitaţi în şcoala noastră , în aceste zile importante pentru noi . Desenele elevilor noştri au fost admirate şi apreciate şi de criticul de arta Lucian Strochi , care face parte din colectivul de dascăli ai şcolii noastre şi care, împreună cu doamna directoare Niculina Niţă , a fost lider în comisia de jurizare. Lucrările au fost notate şi de directorul adjunct, prof. Elena Aniţulesei, alături de care au fost doi preoţi: Cruşitu Viorel de la biserica „Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana” şi părintele Alexandru Găină, ambii părinţi fiind invitaţi să ne resfinţească şcoala. Cu toţii au apreciat eforturile depuse de elevii acestei şcoli, dar şi dragostea lor curată şi nevinovată asemănătoare îngerilor, faţă de lumea nevăzută a sfinţilor , așa cum i-au perceput cu sufletele lor de copii silitori , în timpul orelor de religie.
Iniţiativa acestei expoziţii a avut-o doamna profesoară de religie Dana Dobreanu care le-a sugerat elevilor să-şi manifeste în acest fel recunoştinţa faţă de toţi binefăcătorii lor din Cer , dar şi de pe pământ , părinţi ,cadre didactice şi alţii , care contribuie la formarea lor ca buni cetăţeni ai acestei ţări. De menţionat faptul că, la festivitatea de premiere, doamna profesoară de religie a hotărât să împartă dulciuri şi diplome la toţi elevii şcolii , toate din „bugetul propriu al doamnei”, argumentând faptul că aceasta este o „investitie pe termen veşnic” , în sensul că ceea ce se cheltuie pentru formarea creştină a tinerilor îi ajută pe aceştia şi în viaţa de pe acest pământ , dar şi mai departe, în veşnicie . Doamna Dobreanu ne-a informat că a preluat această expresie de la Patriarhul Daniel , care a prezidat Conferinţa Profesorilor de Religie din Bucureşti şi care a explicat domnilor secretari de stat prezenţi cât este de important să se aloce fonduri suficiente pentru formarea creştină a tinerilor „aceasta fiind o investiţie pe termen neliminat”, în sensul că tinerii formaţi buni creştini au şanse mari să ajungă sfinţi, asemeni tinerilor martiri brâncoveni comemoraţi în acest an de noi toţi.
O parte din desenele premiate de comisia şcolii au fost trimise şi la prestigioase concursuri naţionale şi interjudeţene: Concursul Naţional „Sărbatoarea Paştelui este şi sărbatoarea copiilor”-ediţia I care a avut loc în parteneriat cu Şcoala Gimnaziala Nr.1 Bicazu Ardelean şi cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ, Concursul Interjudeţean „Sărbatorim Ziua Pământului” desfăşurat în parteneriat cu asociaţiile şi instituţiile mai sus menţionate dar şi cu Carpatcement Taşca Holding judeţ Neamţ şi cu Ocolul Silvic Bicaz –elevii participanţi au obţinut locul I
Concursul naţional de pictură pentru copii şi adolescenţi „Icoana din sufletul meu” desfăşurat la Colegiul Tehnic ”Petru Poni” din Roman, în parteneriat cu I.S.J. Neamţ, cu biserica „Sf. Voievozi” din Roman, Clubul Copiilor şi Biblioteca Municipală ”Melidon” – tot din Roman .
Festivalul Concurs Interjudeţean de Arte Vizuale şi Literatură pentru copii şi adolescenţi „Ziua familiei” – ediţia a III-a desfăşurat tot la Colegiul Tehnic „Petru Poni” din Roman în parteneriat cu aceiaşi colaboraţi menţionaţi mai sus .
Unul dintre cele prestigioase concursuri a fost cel desfăşurat la Iaşi : Expoziţia –Concurs „Sfintele Paşti 2014” Europa – România – Iaşi, organizat de Fac. de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” de la Universitatea „Alex. I. Cuza” din Iaşi şi Asociaţia Cultural –Ştiinţifică „Vasile PoGOr” din Iaşi, la care elevii au obţinut cu lucrările lor locurile I şi II, iar noi, cei care i-am îndrumat, am primit şi certificate de voluntar (printre aceştia numărându-se şi părintele Savin Andrei cel care a reprezentat Asociaţia Părinţilor Şcolii noastre , oferindu-ne ajutorul logistic pentru aceste participări ). Un ajutor important ni l-a oferit pentru participarea la aceste concursuri şi dl. profesor Stanciu Traian din Bicaz fost director al Şcolii Generale din Dodeni , care s-a deplasat în repetate rânduri, din oraşul Bicaz, unde a fost desemnat şi cetăţean de onoare al acestui oraş , onorându-ne cu prezenţa şi îndumându-ne în tot acest semestru , oferindu-ne şi dumnealui desene proprii , excelent realizate , cu care am pavoazat de altfel şi holul de la cancelaria şcolii .
Menţionăm faptul că dl profesor a fost mulţi ani coleg cu dra profesoară Cătălina Cuciuc, sora drei profesoară Daniela Cuciuc –patroana şcolii noastre, al cărei nume îl purtăm cu mare cinste şi recunoştinţă .
La sfârşitul interviului său, dna profesoară de religie Dana Dobreanu în calitate de iniţiatoare a expoziţiei , dar şi a participării elevilor la aceste concursuri a ţinut să mulţumească părinţilor , colegilor şi elevior prezenţi la inaugurarea expoziţiei , cât şi comisiei de jurizare , din care a făcut parte și eleva Ingrid Rebegia Afloarei , ea fiind şi cea care a avut rolul de reporter implicată în multiplele activităţii desfăşurate în şcoala noastră, misiune pe care şi-a asumat-o cu multă responsabilitate şi disponibilitate , dovedindu-ne că este o elevă foarte implicată , pe care se poate conta . În acest sens, am fost informaţi că expoziţia a fost filmată şi de reporterii de la un post de televiziune locală, invitaţi să participe la Concursul Regional „Heraldică şi patrimoniu” unde am avut parteneri din judeţele: Bacău, Suceava, Alba şi Botoşani. Şi pentru că am amintit de reporterii sosiţi la Zilele şcolii noastre aceştia şi-au manifestat admiraţia şi faţă de programul artistic de excepţie susţinut de formaţiile de dansuri ale elevilor: dansuri populare , irlandeze, sportive – îndrumători dna prof.înv.preşcolar Nohai Carmen .
Am făcut această paranteză pentru a înţelege în ce context amplu a fost inclusă şi expozitia noastră de icoane , dar şi ce program încărcat de activităţi deosebite au avut loc la zilele Şcolii Gimnaziale „Daniela Cuciuc” .
Doamnei director Niculina Niţă , care a reuşit să ne unească , aşa ca pe nişte flori într-un buchet şi ne-a ridicat şcoala în ierarhia şcolilor din judeţ (uneori chiar cu preţul sănătăţii sale) , i-am împletit o cunună de lauri , pe care i-am dăruit-o împreună cu desenul simbol al recunoştinţei noastre , mulţumindu-i pentru toate eforturile şi promitându-i că o vom avea ca model şi noi şi elevii ce vor mai trece prin această şcoală .
I.REBEGIA