Exponatul lunii octombrie la Muzeul de Istorie şi Etnografie Târgu Neamţ: Pumnal vechi de 2500 de ani, descoperit la Agapia  

pumnalLa Muzeul de Istorie şi Etnografie Târgu Neamţ este expus, până la sfârşitul lunii octombrie, un pumnal antic, cu o vechime de peste 2500 de ani, descoperit la Agapia. Evenimentul se desfăşoară sub genericul „Exponatul lunii” – un concept destul de răspândit în muzeele din ţară şi străinătate –  organizatorii expoziţiei propunându-şi promovarea unor obiecte a căror importanţă istorică şi vechime sunt deosebite.

,,Deşi acest pumnal de fier a fost descoperit acum mai bine de patru decenii, iar în cercurile ştiinţifice este cunoscut cam tot de atunci, publicul larg nu a avut posibilitatea să afle foarte multe informaţii despre respectivul artefact. Chiar dacă la prima vedere poate părea o simplă armă, importanţa sa istorică nu este deloc de neglijat. În primul rând, este importantă prin faptul că se datează la sfârşitul primei epoci a fierului, adică aproximativ în sec. VII-VI a. Hr. De asemenea, este o raritate arheologică, în judeţul Neamţ fiind cunoscute în prezent doar patru astfel de piese, concentrate în apropiere de Târgu Neamţ. Din punct de vedere tipologic, este vorba despre un aşa-zis pumnal scitic, sau Akinakes, caracteristic populaţiilor din nordul Mării Negre.  Descoperirile arheologice din România, dar şi din zonele răsăritene ale acesteia, au arătat că astfel de arme erau aşezate de obicei în morminte, pentru a ilustra statutul de războinic al defunctului”, aflăm de la dr. Vasile Diaconu, muzeograf la Muzeul de Istorie şi Etnografie Târgu Neamţ.

Prezentarea individuală a unui astfel de exponat vine în întâmpinarea iubitorilor de istorie care vor trece pragul muzeului, dar şi a specialiştilor interesaţi să analizeze în detaliu o asemenea raritate arheologică.

Exponatul lunii septembrie a fost prima ediţie românească a romanului „Coliba unchiului Tom”, roman publicat în SUA în 1852. Varianta în limba română a văzut lumina tiparului în 1853, volumul fiind prefaţat de Mihail Kogălniceanu, care face un istoric al sclaviei din atichitate şi până în sec. XVIII.

Pe lângă expoziţiile temporare, „exponatul lunii” este o altă modalitate de a sensibiliza publicul şi a-l atrage către muzeu.

Irina NASTASIU