Exod masiv peste hotare:Vara aceasta, peste 13.000 de nemțeni și-au făcut un nou pașaport

19/09/2018

*Doar luna trecută, la ghișeele Serviciului de Pașapoarte Neamț au fost depuse peste 5.000 de cereri pentru obținerea unui nou document de călătorie
*Concedii suspendate si program prelungit
Nemțenii sunt mari amatori de pașapoarte, mai ales când vine vorba de a pleca la muncă peste hotare, iar datele statistice demonstrează acest lucru. Doar în această vară, respectiv în lunile iunie, iulie și august, la ghișeele Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple Neamț au fost depuse 13.314 de documente de călătorie, cu 520 mai multe decât în perioada similară a anului trecut, și cu 2.287 mai numeroase față de 2016.
Luna trecută, din cele 5.413 de solicitări, marea majoritate au fost pentru pașapoarte electronice 4.076, și 664 pentru temporare. Au mai fost cereri de pașapoarte electronice (CRDS) -166, și temporare (CRDS) – 4. Nemțenii care din diferite motive n-au putut ajunge în țară pentru obținerea unui nou act de trecere a frontierei, au cerut pașaporte noi de la ambasadele românești din străinătate, e vorba de 503 de solicitări de acest fel.
“În perioada 1 iunie 2018 – 31 august 2018, pentru soluționarea cererilor de eliberare a pașapoartelor simple electronice și temporare, prognozate a fi în număr de aproximativ 12.000, au fost puse în aplicare măsurile dispuse prin Dispoziția nr.15.446/22.06.2018, a domnului secretar de stat, comisar șef de poliție Mihai-Dan Chirică, respectiv de fluidizare a activității serviciului de pașapoarte, care au constat în deschiderea și dotarea cu aparatura necesară a celor 4 ghișee pentru primirea cererilor, precum și asigurarea a două ghișee pentru primirea cererilor pentru sistemul de programare online. În plus, au fost suspendate concediile de odihnă pentru personalul serviciului în luna august, s-a prelungit programul de lucru în perioada 25 iulie -31 august 2018, s-a distribuit personalul în principal pe activitățile de lucru cu publicul, și nu în ultimul rând s-a continuat activitatea de primire cereri și eliberarea pașapoartelor la Punctul de lucru Roman, pe bază de programare online și cu prelungirea programului de lucru”, ne-a declarat comisarul șef de poliție Constantin Roman, șeful Serviciului de Pașapoarte Neamț.
V. ANDRIEȘ