*Un incendiu a cuprins Cabana Dochia *Pentru ca scenariul să fie complet, flăcările s-au extins la mănăstirea din apropiere * Zona a fost supravegheată de drone și avioane fără pilot * Un avion de mici dimensiuni s-a prăbușit * Mobilizarea de forțe de la Comitetul Județean pentru Situații de Urgențe Neamț a fost exemplară
Un scenariu de coșmar a fost pus în scenă de importante forțe de salvare pe Muntele Ceahlău. „Conform scenariului, la ora 10, prin apel la 112 s-a anunțat că a izbucnit un incendiu la mansarda unei cabane de pe Ceahlău, că pe platoul complexului turistic se aflau 15 persoane autoevacuate și că alte persoane au coborât pe diferite trasee. Din informațiile primite de dispecerul de serviciu de la stația meteorologică aflată pe vârful Toaca, de unde există vizibilitate directă spre obiectivul afectat, vântul sufla cu putere din direcția E-V, existând pericolul incendierii vegetației forestiere din jurul cabanei, flăcările având o lungime considerabilă și fiind aplecate spre partea din spate a cabanei“, a precizat lt. Andrei Grancea, purtătorul de cuvânt al ISU Neamț.
Dispeceratul a alertat, în primă-fază, detașamentele de pompieri Piatra Neamț, Târgu Neamț și Unitatea Specială de Aviație Iași. Pompieri echipați cu materiale de primă-intervenție au început deplasarea către locul indicat. Au fost mobilizate forțe și pregătite mijloace de intervenție (bazine pentru apă, motopompe transportabile și accesorii de refulare a apei), spre a fi transportate pe Ceahlău de către elicopterul de la Iași, de pe Stadionul Bicaz și de la sediul Gărzii de Intervenție Poiana Teiului.
Un preot și doi enoriași dau piept cu flăcările
De asemenea, au fost anunțate despre eveniment Administrația Parcului Național Ceahlău, Salvamont și Jandarmii Montani. „În scurt timp, un angajat al cabanei anunță, printr-un alt apel la 112, că: «Din cauza intensificărilor de vânt incendiul s-a propagat la vegetația uscată din jurul cabanei. Scânteile sunt ridicate de vânt și duse spre fondul forestier din zonă. Incendiul s-a propagat spre mănăstire». În același timp, un turist a comunicat prin 112 următoarele informații: «Incendiul se manifestă la partea de est a lăcașului de cult. Un preot din mănăstire și doi enoriași au început să desfășoare acțiuni pentru localizare și lichidare. Există pericolul extinderii incendiului la clădirea de chilii și la fondul forestier de pe versantul vestic al Muntelui Ceahlău». Situația a fost raportată inspectorului șef al unității, care a ordonat mobilizarea întregului efectiv al Detașamentelor de Pompieri Piatra Neamț și Târgu Neamț și a prezentat situația prefectului județului Neamț, cu propunerea de mobilizare a tuturor forțelor Comitetului Județean pentru Situații de Urgență care au atribuții în gestionarea acestui tip de eveniment“, a mai spus lt. Grancea, purtătorul de cuvânt al ISU Neamț.
Conform ordinului prefectului, au fost mobilizate forțe ale Inspectoratului Județean de Poliție Neamț, Inspectoratului Județean de Jandarmi Neamț și Serviciului de Ambulanță județean Neamț.
Ulterior, a fost solicitat sprijinul tuturor forțelor implicate în gestionarea situațiilor de urgență sau care există protocoale de colaborare, respectiv ISU „Mihail Grigorie Sturza“ Iași, Asociația Club Off Road Piatra Neamț (pentru transportul personalului și tehnicii până în Poiana Stănile), SVSU Bicaz și Bicazu Ardelean.
Primele forțe ajunse la locul evenimentului, în jurul orei 12.00, au raportat că spațiul de cazare a ars în procent de 50%, mănăstirea este parțial afectată, iar scânteile produse la cabană au determinat aprinderea vegetației forestiere din Parcul Național Ceahlău – Rezervația științifică „Ocolașul Mare“. Rezerva de apă era consumată în proporție de 50%, iar hidrantul mănăstirii nu mai putea fi utilizat, fiind amplasat prea aproape de locul de manifestare a incendiului. Erau cel puțin două persoane intoxicate cu fum și cu arsuri minore care necesită îngrijiri medicale.
Primele acțiuni au constat în acordarea primului-ajutor calificat persoanelor intoxicate și transportul acestora cu elicopterul la stadionul Bicaz, precum și localizarea și lichidarea incendiului, atât cu mături, lopeți, apă din rucsacii de stins incendii, cât și cu apă refulată din bazinele cu apă existente, cu ajutorul motopompelor. Ulterior, elicopterul a acționat pentru stingere, refulând apă asupra focarelor, prin intermediul dispozitivului tip bambi-bucket.
Turiști răniți, izolați
La scurt timp, se primește un apel de urgență prin care se comunică faptul că o persoană care se autoevacua de la cabana Dochia pe traseul „Lutul Roșu“ a suferit o fractură la piciorul stâng și este supraponderală, iar că o altă persoană a rămas izolată pe platoul Detunate. În primul caz, a acționat Salvamont pentru evacuarea victimei, iar în cel de-al doilea, Unitatea Specială de Aviație Iași.
„Pe tot parcursul acțiunii, atât drone, cât și avioane fără pilot au monitorizat zona, informațiile fiind transmise în punctul de comandă, cu scopul luării deciziilor. Tehnica menționată aparține Asociației Române de Aeromodelism și SC Sierra Modellsport SRL Botoșani. Conform scenariului, la ora 16:30, în dispeceratul integrat ISU – Ambulanță a fost primit un apel de urgență prin care s-a comunicat faptul că un avion ultraușor, care efectua misiuni de supraveghere aeriană a zonei afectate de incendiu, a încetat brusc comunicarea cu punctul de comandă avansat în momentul transmiterii unor informații despre o avarie produsă la bord. Se cunoștea cu aproximație traiectoria de zbor. Informațiile au fost transmise în punctul de comandă și, apoi, personalului care s-a ocupat cu monitorizarea aeriană folosind dronele. Avionul a fost localizat, fiind trimise forțe pentru operațiuni de salvare“, a mai precizat lt. Grancea.
Exercițiul a fost finalizat cu bine, fiind îndeplinite obiectivele acțiunii.
Geanina NICORESCU