* Pentru animalele depistate bolnave, statul despăgubește proprietarii, la valoarea de piață
Dacă sacrificați porcul în propria gospodărie sau cumpărați carnea proaspătă direct de la țară, mergeți neapărat să faceți examenul trichineloscopic. Medicii veterinari spun că trichineloza este o boală extrem de gravă, care poate duce la moarte.
„S-au întâlnit situații în care, unii dintre crescătorii de porci în sistem gospodăresc aleg să vândă sau să sacrifice animalele, evitând controlul sănătății acestora de către medicii veterinari. Sacrificarea porcului și consumarea acestuia în familie sau vânzarea de carne ori de produse obținute de la acesta, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului și a salubrității cărnii obținute, poate avea consecințe grave, dacă porcul este bolnav de trichineloză sau de o altă boală infecțioasă. Simptomele trichinelozei apar aproximativ la o săptămână după consumul de carne de porc infestată cu trichinella spiralis. Debutează cu o patologie digestivă, respectiv cu vărsături“, subliniază reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Neamț.
Și anul acesta examinările trichineloscopice se vor face la centrele DSVSA din piețe și la medicii veterinari de circumscripție.
Dr. Sorin Ulea, directorul executiv al DSVSA Neamț, recomandă gospodarilor să solicite vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru a verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare, dar și pentru a primi sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare și analizele ce trebuie făcute pentru a vă garanta propria dumneavoastră sănătate. Pentru a scuti animalul de suferință și a respecta cerințele de bunăstare a animalelor este recomandată asomarea porcul înaintea sacrificării. „În situația în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscați vânzarea, sacrificarea și consumul cărnii. Veți fi despăgubit de stat la valoarea de piață a animalului. Nu consumați carnea și nu o preparați, până nu obțineți de la medicul veterinar atestatul că a fost examinată pentru trichineloză, cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă și pentru carnea obținută de la mistreți“, subliniază reprezentanții DSVSA.
Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor se sancționează cu amenzi de până la 40.000 lei.
Comercializarea porcilor vii din gospodăriile populației în târgurile și oboarele autorizate sanitar-veterinar ca și mișcarea porcilor de la exploatațiile nonprofesionale către abator este permisă cu respectarea legislației sanitare veterinare. Dacă cel care a cumpărat porcul este verificat în trafic de autorități și nu prezintă documentele sanitare veterinare necesare, cumpărătorul, dar și vânzătorul sunt pasibili de sancțiuni, iar animalele sunt confiscate și ucise fără a se oferi despăgubiri.
Mișcarea porcilor vii către abator, atunci când trec printr-un târg de animale, se poate efectua numai dacă animalele sunt însoțite de certificatul de sănătate, de formularul de mișcare și de documentul privind informațiile pentru lanțul alimentar.
Geanina NICORESCU