Normele Contractului Cadru din acest an nu încadrează examenul de bilanţ ca obligatoriu asiguraţi, fiind doar recomandat pentru fiecare pacient înscris pe lista unui medic de familie. Doctorul va face examinarea pacientului, stabilind o ierarhie a posibilelor boli şi stabileşte un set de analize paraclinice la care să fie supus acesta. Un set de analize specifice vârstei, sexului şi factorilor de risc are rol de preventie, după cum susţin medicii. Ele pot identifica din timp anumite afecţiuni, pot semnala eventuale predispoziţii şi pot evidenţia modul în care organismul răspunde la tratament, după cum a accentuat dr. Mihaela Covrig, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Neamţ, care susţine derularea programului privind examenul de bilanţ, fiecare pacient de pe listă fiind înscris la consultaţie în ziua sa de naştere.
Examenele de bilanţ periodice efectuate de medicul de familie au ca scop supravegherea în timp a stării de sănătate a individului şi a familiei cât şi depistarea precoce a stării de boala sau preboală. Ele încep cu examenul prenatal (luarea în evidenţă şi examinarea periodică a gravidei până la momentul naşterii), continuă cu examenul nou născutului, sugarului, copilului mic, preşcolarului, şcolarului, adolescentului şi adultului.
În cadrul examenului de bilanţ medicul urmăreşte o serie de parametri care diferă de la o etapa de vârsta la alta, cuprinzând date de anamneză, dezvoltare somatică, funcţionarea diverselor aparate şi sisteme, precum şi valoarea unor parametrii ca măsurarea tensiunii arteriale, determinarea glicemiei, colesterolului etc. Toate aceste date sunt analizate de medic şi apoi concretizate în recomandări pentru investigaţii suplimentare, tratament, sfaturi pentru schimbarea modului de viata atunci când este cazul.
Medicul de familie este cel caretrebuie să identifice prin intermediul acestui examen complex, multitudinea factorilor care pot să ne pericliteze sănătatea. Concret, el este cel care trebuie să cuantifice starea biologica a organismului dar să o coreleze şi cu starea psihologică, socială, cu factorii genetici şi de mediu şi mai ales cu stilul de viaţă care ne poate influenţa fundamental sănătatea prin diversele obiceiuri alimentare, consum excesiv de sare, de alcool, fumat, sedentarism, suprasolicitare fizică sau mentală. Fiţi sinceri: vă regăsiţi medicul de familie în această descriere? Cât de bine vă cunoaşte doctorul dumneavoastră? Şi ne mai mirăm că spitalele sunt pline cu bolnavi care au boli asociate, în stadiu avansat, care puteau fi tratate în fază incipientă?…
Geanina NICORESCU