Examenul care dezbină avocaţii

avocati

 Nici unul din avocaţii nemţeni nu este de accord cu introducerea examenului pentru dobândirea gradului professional care să-i permită unui apărător prezentarea la curţile de apel sau la instanţa supremă ori la Curtea Constituţională. Intenţia conducerii Uniunii Naţionale a Barourilor din România de a modifica accesul avocaţilor la instanţe a stârnit nemulţumiri de-a dreptul zgomotoase ale barourilor din întreaga ţară, lansându-se şi o petiţie on-line împotriva acestei reglementări.

Prin vocea prodecanului lor, şi avocaţii nemţeni se alătură tendinţei generale, de a respinge acest amendament ce urmează a fi promovat la Parlament. “Nu ştiu dacă ar fi util un examen acum, pentru avocaţi, întrucât nu consider că trierea în profesie se poate face printr-un examen”, consideră avocatul Ghiţă Popescu, prodecanul Baroului Neamţ. “Pînă acum, accederea la un grad de competenţă profesională se făcea după întrunirea condiţiei de vechime. Profesia de avocat nu e tocmai uşoară, practica de zi cu zi îţi aduce experienţa de care ai nevoie. Nu ştiu dacă va trece această propunere de comisia permanentă a UNBR, dar instituirea unui examen profesional acum ar fi şi n-ar fi util, trebuie discutată necesitatea şi în raport de libertatea exercitării profesiei”.

Propunerea UNBR este ca un avocat să poată pune concluzii la curţile de apel dacă are o vechime neîntreruptă în profesie de cel puţin 3 ani de la dobândirea calităţii de avocat definitiv, iar la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi la  Curtea Constituţională ma României după o vechime de 5 ani şi numai dacă s-a înscris şi a promovat un examen de dobândire a dreptului de a pune concluzii la aceste instanţe superioare. “Părerea mea personală este că profesia de avocat este o profesie liberală şi ca atare este reglementată şi de piaţă” spune avocata Amalia Vlad, membru în consiliul de conducere al Baroului Neamţ. “Modificarea legii de organizare şi exercitare a profesiei de avocat este supusă dezbaterii barourilor. La nivelul Baroului Neamţ s-a constituit o comisie care lucrează la întocmirea unui punct de vedere ce va fi remis uniunii, care la finele acestei luni va finalize proiectul de modificare a legii 51/ 1995 conform opiniei majorităţii barourilor. Consider, personal, că nu e nevoie de un examen, s-ar crea o discriminare între avocaţii definitive şi cei care vor da examen de acum încolo, iar rezultatele unui examen nu sunt atât de relevante pe cât sunt calitatea muncii pe care o desfăşori şi portofoliul de clienţi. S-a încercat acum cîţiva ani în Franţa şi a fost un răsunător eşec. De ce să preluăm ceva care s-a dovedit ineficient?!”, a mai spus Amalia Vlad.

Există deja un curent de opinie format din părerile a câtorva sute de avocaţi, potrivit site-urilor de specialitate, care au semnat petiţia de respingere. Rămâne de văzut, până la congresul UNBR, care vor fi tendinţele. Cert este că nici pentru justiţiabili nu va fi lesne să-şi angajeze doi avocaţi, care să-l reprezinte la toate instanţele.

Cristina IORDACHE