Examenele de Bacalaureat și de Evaluare Națională vor fi modificate

Elevii nemțeni trebuie să știe că noile reguli pentru examenul de limba și literatura română intră în vigoare anul acesta, la Evaluarea Națională, și se vor aplica la examenele de anul viitor. La Bacalaureat sunt așteptate schimbări și la restul disciplinelor de testare. Practic, modificările operate anul acesta la examenul de Evaluare Națională vor fi baza pentru BAC-ul din 2018. Mai exact, la proba scrisă de limba și literatura româna, evaluarea națională pentru cei care sunt acum clasa a XI-a va avea un alt tip de subiecte, cele care se vor da efectiv la Bacalaureatul din 2018.

La primul subiect, elevii nu vor mai primi un text dintr-o operă literară, ci li se va cere să analizeze un text din genul epistolar, juridic, memorialistic, jurnalistic, științific sau argumentativ. Pe baza acestui text, o primă cerință se va baza pe răspunsurile la o serie de întrebări, iar a doua cerință va însemna realizarea unui eseu. Al doilea subiect va consta într-un eseu literar, din care elevii vor trebui să răspundă, pe scurt, la o întrebare. Aceste două subiecte își vor păstra structura pe toate filierele. Diferențele în funcție de profil vor exista la subiectul numărul 3, care va consta într-un eseu.

Și Evaluarea Naționala pentru clasa a VIII-a va avea parte de o schimbare a structurii subiectelor. Se va pune accentul pe gramatică și vor crește cerințele de morfologie, cum ar fi cele care se referă la determinarea cazului și genului unui substantiv. Primul subiect la Evaluarea Națională va avea un text din genul liric, epic sau dramatic, la care elevii vor trebui să răspundă la șase întrebări, în loc de cinci ca până acum. Pentru fragmentele din schiță, roman sau nuvelă, nu li se va mai cere să explice și să argumenteze încadrarea acestora în specie. Evaluarea Națională pentru clasa a VIII-a va pune accent și pe redactarea unui eseu, iar punctajul va fi modificat. Se vor acorda între 12 și 14 puncte pentru ortografie, stil și vocabular, punctuație, coerența textului și așezarea în pagină.

Geanina NICORESCU