Exact înainte de începerea școlii, “Anchete” pe lipsa autorizațiilor sanitare la unele şcoli…  

MA FOTO CJ 2Consilierii județeni se preocupă de situația școlilor din Neamț cu două săptămâni înainte de începerea noului an școlar. Aceștia au citit informarea despre situația unităților de învățământ care nu au autorizații sanitare și au ajuns la concluzia că ar trebui să se meargă mai des prin commune pentru a vedea de ce nu s-a reușit aducerea apei potabile în școli și construirea de grupuri sanitare în interiorul acestora. Mai mult, s-a cerut o informare din partea inspectorului școlar general pentru a se vedea ce este de făcut. După mai multe discuții s-a ajuns totuși la concluzia că lipsa banilor este singurul motiv pentru care unele unități de învățământ își primesc și în acest an elevii în condiții improprii. Dar tot consilierii au recunoscut că rezolvarea problemelor stă în mâna consiliilor locale, Consiliul Județean neavând posibilitatea legală de a susține financiar nicio unitate școlară.

Consilierul județean UNPR, Constantin Iacoban spune că soluția se află tot în mâna primarilor, iar acolo unde primarul este gospodar se vede.

”Părerea mea este că ar trebui să facem o comisie să vedem care sunt școlile fără apă și de ce. Se pot crea condiții și cu investiții modeste. Sunt și școli frumoase, dar unde nu iese votul nu se face nimic”, a spus în plenul ședinței de vineri, 29 august, consilierul județean Constantin Iacoban.

Replica a venit din partea vicepreședintelui CJ, Emilia Arcan care spune că degeaba se vorbește dacă nu sunt bani.

”Noi am făcut adrese la toate UAT-urile, dar trebuie să ne gândim de unde să luăm bani astfel încât să-I putem ajuta, să putem intervene. Sunt primari care au solicitat ajutor pentru că au școli în stare gravă, dar cum să intervenim? De unde să luăm bani?”, a spus Emilia Arcan, vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț.

”Nu sunt bani să intervină Consiliul Județean , dar fiecare unitate teritorial administrativă are propriul program de investiții și în plus ISJ ar putea să intervină”, a completat președintele Culiță Tărâță.

Și când a venit vorba de Inspectoratul Școlar, consilierul Vasile Pruteanu nu a putut să se abțină în a-și exprima nemulțumirea cu privire la activivitatea instituției care se ocupă de școlile din județ. Acesta spune că inspectorii școlari ar trebui să mai renunțe la munca de birou și să meargă în teren pentru a vedea ce se întâmplă.

”În primul rând cred că ar fi trebuit să vină să ne informeze direct inspectorul general, nu să trimită reprezentanți. Inspectorii ar trebui să meargă pe teren și să găsească soluții la fața locului”, a spus Vasile Pruteanu, consilier județean.

Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Școlar Județean anul acesta 33 dintre cele 256 de unități de învățământ din județ nu au autorizație sanitară de funcționare din cauza lipsei apei potabile sau din cauza proastei calități a apei.

 

Irina ȘTEFĂNESCU