Eveniment si ancheta

Buşteni fără acte la Borca

Luni, 4 mai 2015, la ora 23,40, polițiștii de la Postul de Poliţie Borca au desfăşurat o acţiune pe linia prevenirii şi descoperirii furturilor de material lemnos şi au depistat în trafic o autoutilitară ce transporta material lemnos.  Conducătorul auto, un bărbat de 38 de ani, din Grințieș, transporta cu autoutilitara 6,51 mc lemn rotund răşinoase pentru care nu poseda documente de însoţire şi transport a mărfii. „S-a luat măsura confiscării materialului lemnos care a fost predat în custodia Ocolului Silvic Borca, iar conducătorul auto a fost sancţionat contravenţional conform Legii 171/2010”, a declarat subinspectorul Elena Bulgărea, ofiţerul de presă al Poliţie3i Neamţ. Amenda în astfel de cazuri este de 2.000 de lei.

 

Şofer de autobuz prins băut la volan, în Roman

Luni noaptea, o patrulă de poliţie rutieră din cadrul Poliţiei municipiului Roman a depistat pe strada Ştefan cel Mare un romașcan de 42 de ani în timp ce conducea un autobuz, fiind sub influența alcoolului. „Autobuzul condus de bărbat era în regim de transport public de persoane, iar la momentul depistării în trafic, în vehicul se aflau trei pasageri”, a mai spus ofiţerul de presă. Conducătorul auto a fost condus la Spitalul municipal Roman unde i-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. Totodată, polițiștii i-au reținut permisul de conducere conducătorului auto și efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului.

Bărbatul riscă o pedeapsă de la 2 ani la 7 ani de închisoare având în vedere de circumstanțele în care a săvârșit fapta conform art.336 alin.3 din Codul Penal. Poliţia recomandă conducătorilor auto care transportă persoane să nu se urce sub nicio formă la volan dacă au consumat băuturi alcoolice! Consumul de alcool reprezintă una din cauzele încă frecvente de conturbare a capacităţii de conducere, deşi exista tendinţa de a se subestima rolul său. De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele.

Consumul de băuturi alcoolice reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor.

Legea pedepseşte aspru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce şoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice, iar concentraţia de alcool în sânge depăşeşte limita legală! Astfel, legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la 1 la 5 ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. Poliţiştii recomandă tuturor participanţilor la trafic să respecte normele de circulaţie, indiferent de calitatea avută –conducător auto, pieton, biciclist etc. Comportamentul dumneavoastră are urmări directe şi asupra celorlalţi participanţi la trafic! Iar în acest caz este vorba de punerea în pericol a multor vieţi.

Cristina IORDACHE