Evaziunea în panificaţie depăşeşte jumătate de miliard lei

evaziune*Poliţiştii au deschis 17 dosare penale şi au dat 2.300 de amenzi anul trecut

Evaziunea fiscală în domeniul cerealelor şi pe tot lanţul de producţie şi comercializare a pâinii şi a produselor de panificaţie a fost atent urmărită de oamenii legii în 2014. Domeniul a fost vizat prin acţiuni concertate care au inclus patrulări nocturne ale poliţiştilor din rural , descinderi la firmele de panificaţie, controale în trafic şi verificări acasă la agricultori. La bilanţul acţiunii datele vorbesc de mii de amenzi, sute de controale şi câteva dosare penale. “Acţiunile desfăşurate de poliţişti în domeniul morăritului şi panificaţiei au avut ca scop reducerea și combaterea evaziunii fiscale, în toate formele în care aceasta se manifestă, precum şi protejarea intereselor economice ale statului şi ale cetăţenilor”, a declarat subinspectorul Elena Bulgărea, ofiţerul de presă al Poliţiei Neamţ. “În urma acţiunilor organizate la nivelul judeţului Neamţ,  echipele de polițiști au verificat peste 2.000 de mijloace de transport și au efectuat 800 de controale, dintre care 299 la persoane fizice, 166 la comercianți, 102 la distribuitori, 159 la unitățile de panificație și morărit, 53 la unitățile de patiserie și 21 la depozitele cerealiere”, a mai spus ofiţerul de presă.

În cursul acestor ample acţiuni au fost constatate 17 fapte de evaziune fiscală, pentru care poliţiştii au demarat urmărirea penală împotriva administratorilor firmelor în cauză. În total, au fost aplicate 2.357 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 213 la legea 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite, 3 amenzi au fost aplicate pentru abateri la legislaţia privind reglementarea pieţei pe filiera cerealelor şi a produselor procesate din cereale , iar 2.141 la alte acte normative.

Aşa, de pildă, la o societate comercială cu obiect principal de activitate panificație, cu sediul în comuna Grumăzești, poliţiştii au constatat că administratorul a reținut și nu a mai virat către stat în termenul legal impozitele și contribuțiile cu reținere la sursă în valoare de peste 30.000 lei, aferent perioadei 2012 – 2014. Este una din situaţiile care s-au transformat în dosar penal, din cele 17 cazuri depistate.

Într-o altă situaţie, un bărbat de 49 ani, din Roman, a fost acuzat şi este cercetat pentru faptul că în calitate de distribuitor al produselor de panificație și conducător auto la o societate cu obiect principal de activitate panificație  și-a însușit din gestiune suma de 23.658 lei, bani pe care i-a încasat de la diverși beneficiari dar nu i-a mai depus la casieria unității. În urma cercetărilor s-a reușit recuperarea sumei de 12.830 lei.

În anul 2014, valoarea amenzilor aplicate în acest domeniu a fost de 557.418 de lei, iar a bunurilor confiscate de 24.456 de lei. Controalele au fost derulate de poliţişti din cadrul structurilor de investigare a criminalităţii economice, de poliţişti de la ordine publică, poliţie rutieră şi de la poliţia transporturi din cadrul IPJ Neamț.

Cristina Iordache