Evaluarea Națională 2017 vine cu noutăți

*Părinții și elevii vor putea vedea lucrările după afișarea rezultatelor finale * Media de la Evaluarea Națională va conta 80% la media de admitere la liceu

Elevii nemțeni care se pregătesc pentru primul examen important din viața lor trebuie să știe că în acest an admiterea la liceu din 2017 va avea o schimbare importantă față de anii precedenți. Ministerul Educației a anunțat deja faptul că ponderea mediei de la Evaluarea Națională va fi de 80%, iar ponderea mediilor din gimnaziu de 20% (față de 75% și, respectiv, 25%, cât au fost anul trecut).

De asemenea, un aspect mai puțin cunoscut de părinți este acela că pot vedea lucrările copilului lor, după afișarea rezultatelor finale, în urma contestațiilor. Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a are loc pe 9 iunie, iar examenul începe în 19 iunie, cu proba scrisă la limba română, după care, pe 21 iunie, are loc testarea la matematică. Primele rezultate vor fi afișate în 26 iunie, iar cele finale pe 30 iunie.

Candidatul major și părinții ori reprezentanții legali ai candidatului minor pot solicita comisiei județene de organizare a evaluării naționale să vadă lucrările propriului copil numai după afișarea rezultatelor finale după contestații. La vizualizarea lucrărilor, candidatul minor trebuie să fie însoțit obligatoriu de un părinte ori de reprezentant legal. Însă, trebuie știut că solicitarea de vizualizare nu poate conduce la reevaluarea sau modificarea notelor acordate lucrărilor.

În procesul de evaluare inițială a lucrărilor scrise și de rezolvare a contestațiilor, în cazul în care diferența dintre notele celor doi evaluatori este de cel mult 0,50 puncte, notele obținute se trec, pe fiecare lucrare în parte, cu cerneală roșie, de către profesorii evaluatori, după ce este verificată concordanța cu borderourile individuale, și se semnează de aceștia. Nota finală se trece pe lucrare, în prezența profesorilor evaluatori, de către președintele comisiei.

Președintele comisiei calculează nota finală, ca medie aritmetică cu două zecimale a notelor acordate de evaluatori, fără rotunjire și semnează.

În cazul în care diferența între notele acordate de cei doi evaluatori este mai mare de 0,50 puncte, lucrarea va fi recorectată de alți doi profesori evaluatori numiți de președintele comisiei.

Nota rezultată în urma reevaluării este nota care se trece pe lucrare și reprezintă nota finală. Sub notă semnează cei patru evaluatori și președintele comisiei. Numărul pachetului și numărul de ordine al lucrărilor care necesită a treia evaluare sunt consemnate într-un proces-verbal, semnat de cei amintiți anterior.

După încheierea evaluării și deschiderea lucrărilor, președintele comisiei de contestații analizează notele acordate după reevaluare, în comparație cu cele acordate inițial. În situația în care se constată diferențe de notare mai mari de 1 punct, în plus sau în minus, între notele de la evaluarea inițială și cele de la contestații, președintele comisiei de contestații numește o a treia comisie formată din alți doi profesori cu experiență, alții decât cei care au evaluat inițial lucrările în centrul de contestații. Reevaluarea se va face după o nouă secretizare a lucrărilor, respectând cu strictețe baremul de evaluare și toate procedurile de evaluare. Nota acordată de a treia comisie este nota finală a comisiei de contestații.

Nota definitivă, acordată în conformitate cu procedura menționată, nu mai poate fi modificată și reprezintă nota obținută de candidat la proba respectivă.

Candidații care depun contestații completează și semnează o cerere tipizată în care se menționează faptul că nota inițială se poate modifica, după caz, prin creștere sau descreștere, prin nota acordată la contestații.

Candidații eliminați de la o probă pentru fraudă sau tentativă de fraudă vor primi nota 1 (unu) pe lucrarea scrisă.

Geanina NICORESCU