Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a decis, în şedinţa din 28 august 2013, să aplice următoarele sancţiuni societăţii Euroins România Asigurare Reasigurare SA:
– interzicerea temporară a practicării de către EUROINS România Asigurare Reasigurare SA a asigurării RCA;
– sancţionarea domnului Mihnea Tobescu, director general al societăţii EUROINS România Asigurare-Reasigurare SA, cu amendă în cuantum de 50.000 de lei;
-sancţionarea domnului Stamov Bozhidar Stoyanov, conducătorul departamentului de daună din cadrul societăţii, cu retragerea aprobării acestuia.
Interzicerea practicării de către societate a asigurării RCA este în vigoare până la implementarea de către compania EUROINS a unui set de măsuri stabilit de către Autoritatea de Supraveghere Financiară.
Autoritatea de Supraveghere Financiară obligă EUROINS ca, în termen de 24 de ore de la primirea deciziei de sancţionare, să comunice intermediarilor de asigurări interdicţia de a mai încheia contracte de asigurare RCA în numele şi pe seama societăţii. Reluarea activităţii de oferire, negociere sau încheiere a poliţelor RCA se dispune, la fel ca şi în cazul interzicerii, prin decizie motivată a Autorităţii de Supraveghere Financiară, după verificarea îndeplinirii măsurilor stabilite.
Autoritatea de Supraveghere Financiară informează publicul că în perioada în care EUROINS are interdicţia practicării asigurării RCA, societatea are în continuare obligaţia soluţionării dosarelor de daună.
Deciziile au fost luate în urma controlului inopinat desfăşurat la EUROINS în lunile mai-iunie 2013. Controlul a vizat verificarea modului de instrumentare şi finalizare a dosarelor de daună şi a modului de respectare a prevederilor Ordinului 11/2012 pentru punerea în aplicare a normelor privind procedura de soluţionare a petiţiilor referitoare la activitatea asigurătorilor şi intermediarilor în asigurări.
Controlul la societatea EUROINS a constatat, printre altele:
-reglementările şi instrucţiunile de constatare şi lichidare a daunelor nu sunt adecvate;
-a fost diminuat în mod nejustificat cuantumul despăgubirii faţă de valoarea rezultată din documentele existente la unele dosare de daună;
-plata unor dosare de daună către păgubiţi s-a făcut cu întârziere faţă de termenele prevăzute de normele legale;
-au fost identificate dosare de daună în care partea prejudiciată nu a fost notificată cu privire la respingerea pretenţiilor de despăgubire şi la motivaţia respingerii.
La sfârşitul semestrului I 2013, EUROINS Asigurare-Reasigurare SA avea un volum de prime brute subscrise pe segmentul RCA de 258,74 milioane de lei şi deţinea o cotă de piaţă pe acest segment de 21%.
Euroins România a fost înfiinţată în anul 1994 sub denumirea Asitrans şi practică numai asigurări generale.
Acţionarii companiei sunt Euroins Insurance Group PLC (Bulgaria) – 92,3% şi mai multe persoane fizice şi juridice, care împreună controlează titluri reprezentând 7,7% din capitalul social.
* Euroins va lua măsuri
Euroins România face tot posibilul pentru ca setul de măsuri stabilit de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) să fie implementat rapid şi eficient, astfel încât activitatea pe segmentul RCA să fie reluată în cel mai scurt timp, se arată într-un comunicat al companiei.