”Lipsa de voinţă politică în a face reforme se leagă perfect în PSD. După ce au declarat că se vor reforma, că nu mai au ce să caute în fruntea partidului cei cu probleme penale, tocmai ieri l-au ales pe dl Dragnea – preşedinte interimar. Asistăm la un algoritm ciudat: Victor Ponta demisionează pentru că este cercetat penal, iar Liviu Dragnea este ales, fiind condamnat penal”, declară senatorul liberal Eugen Țapu, într-un comunicat de presă.
”Dacă nu eşti în stare să te reformezi intern, pe plan politic, cum eşti în stare să faci reforme aflându-te la guvernare?”, se întreabă parlamentarul.
În opinia senatorului nemțean, ”PSD a preluat guvernarea cu 18 miliarde Euro datorie şi au dus-o la 48 miliarde, cât este în prezent. Ce s-a întâmplat cu banii aceştia? Vedem autostrăzi făcute sau vreo îmbunătăţire a sistemului de sănătate sau educaţie? Nimic, nicio reformă.
Partidul Naţional Liberal a votat şi susţine în continuare Codul fiscal. PSD-ul nu a făcut nimic altceva decât să dea copy-paste cu măsurile liberale din domeniul fiscal, neştiind să implementeze aceste măsuri. Tocmai aici este problema. In Codul fiscal sunt măsuri foarte bune de reducere a fiscalităţii, care iau o povară de pe umerii mediului privat, numai că actualul guvern nu va fi în stare să-l implementeze.
Nu numai că nu au făcut măsurători şi studii de impact, dar spre exemplu, au mărit salariul minim înainte de a reduce fiscalitatea, ori nu poţi lua toate măsurile fiscale deodată fără a parcurge anumite etape.
Aici este şi temerea preşedintelui Iohannis, dar şi a guvernatorului Isărescu; dacă adăugăm creştearea de salarii, pensii, precum şi cea a salariului minim, ajungem la un deficit de 5,6% – 5,8%. România a semnat nişte tratate internaţionale care nu pot fi neluate în seamă. Prudenţa preşedintelui şi a guvernatorului vine dintr-un singur motiv: actualii guvernanţi nu arată foarte clar de unde obţin diferenţa de fonduri şi care este structura cheltuielilor. Pericolul cel mai mare este ca anul ăsta să scazi fiscalitatea, iar anul viitor, pentru că nu mai ai spaţiu fiscal, să o creşti înapoi. Asta poate duce la un dezastru economic.
Dacă în prezent sunt 1,2 milioane angajaţi, în mediul privat sunt 3,8. Ori, acest Cod fiscal se adresează în special mediului privat. El trebuie să fie clar, şi sustenabil, pentru că îl întroducem acum şi ne dorim ca până peste 10 ani să numai revenim asupra lui. Pentru asta trebuie creat spaţiu fiscal. Trebuiesc alocaţi bani investiţiilor. Ori, în ultimii 3 ani, guvernul Ponta a crescut cheltuielile cu personalul şi cheltuielile cu bunuri şi servicii dar a scăzut cheltuielile de capital. Nu poţi să continui aşa, să introduci scăderea fiscalităţii dar să nu-ţi faci reformă în interior”.