*Înscrisuri obligatorii: aportul nutriţional şi prezenţa alergenilor!
Sunt în pregătire noi acte normative care vor schimba actuala legislație a etichetării alimentelor, incluzând aici informarea obligatorie privind aportul nutrițional al alimentelor procesate, prioritizarea informațiilor privind prezența unor alergeni precum alunele sau laptele în lista ingredientelor. Sunt cerințe care acoperă și zona alimentelor preambalate, inclusiv pe cele vândute în restaurante sau cafenele. Se are în vedere şi lizibilitatea sporită, cu referire clară la nivelul minim al dimensiunii textului tipărit pe etichete.
Scopul acestor norme legislative este acela de a reglementa etichetarea produselor alimentare într-un așa fel încât consumatorii să aibă acces mai ușor la informații. Înainte de a face alegeri bazate pe o documentare corectă atunci când sunt achiziționate produse alimentare, consumatorii ar trebui să aibă la dispoziție informații esențiale, lizibile și ușor de înțeles.
Acest pachet legislativ se aplică operatorilor cu afaceri în sectorul alimentar, oricare ar fi nivelul la care aceștia se află în lanțul alimentar. Ea acoperă toate produsele alimentare destinate consumatorului final, incluzându-le aici și pe cele comercializate de firmele de catering sau destinate relețelor de furnizori de alimente.
Noile reglementări privind etichetarea produselor alimentare sunt unitare şi aplicabile în toate cele 28 statele membre ale Uniunii Europene, precum şi în Norvegia, Islanda și Liechtenstein.
Până să intre în vigoare aceste noi reglementări legale, românul cu adevărat interesat de produsul alimentar pe care vrea să-l cumpere, musai trebuie să aibă la el şi o lupă. Altfel, cu greu poate deschifra ce scrie pe respectiva etichetă. Şi nu-i vorba doar de mărimea literelor, cât mai ales de termenii folosiţi. Nu înţelegi nimic! Altfel spus, pe lângă lupă, omul trebuie să aibă la el şi…DEX-ul!
Tina CONDREA