Escrocul care l-a păcălit pe Dorel Manole – condamnări record

* Ovidiu Rusu a „adunat” aproape 150 de ani de închisoare

* Fratele său, care l-a ajutat să câştige o avere de după gratii, a primit şi el 4 ani de puşcărie

Lui Ovidiu Rusu (34 de ani), individul din Rădăuţi, Suceava, care a păcălit zeci de persoane dându-se ba procuror, ba judecător, i s-au diminuat şansele de a ieşi din puşcărie putred de bogat. Fratele lui, Silvestru, mâna lui dreaptă care făcea rost de ştampile şi de înscrisuri pentru ca „afacerea” să meargă strună, a fost la rându-i condamnat, săptămâna trecută, la 4 ani de închisoare, pentru complicitate la trafic de influenţă, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals. Instanţa a decis, de asemenea, ca Ovidiu Rusu să restituie sumele de 102.000 euro şi 3200 de lei celor pe care i-a înşelat.
Cuplul de escroci a reuşit să păcălească o grămadă de oameni într-un mod extrem de simplu. Ovidiu Rusu s-a dat preşedintele Curţii de Apel Suceava şi a contactat mai mulţi oameni care aveau rude sau apropiaţi cu probleme juridice. Le-a promis tuturor că, în schimbul unor sume considerabile, îi va ajuta pe cei aflaţi la „nevoie”. A dat ţeapă după ţeapă în Suceava, Botoşani, Oradea şi a adunat aproape 150 de ani de închisoare din 36 de condamnări. Din prejudiciul de peste 100.000 de euro, anchetatorii n-au recuperat decât 18.000. Fraţii Rusu n-au făcut victime numai printre oamenii care, la rândul lor, au făcut bani foarte uşor în viaţă, ci s-au bucurat şi de amărâţi de pe la ţară cărora le-au promis ajutor în câştigarea unor procese cu pământuri revendicate de ani de zile. Conştienţi că aşa se face dreptatea în România, sătenii au strâns sumele cerute şi au cotizat pentru „domnii magistraţi” cu 40.000 de lei şi 5.000 de euro.

* Procurorul Ţuluş şi percheziţia la arest

Dincolo de dramele pe care le-a provocat, legătura lui Ovidiu Rusu cu judeţul Neamţ este de-a dreptul amuzantă. Escrocul a fost judecat şi a primit o condamnare de 5 luni de închisoare pentru sfidarea organelor judiciare. Asta pentru că a făcut scandal şi l-a jignit pe procurorul de caz în momentul în care i s-a prezentat materialul de urmărire penală. Atitudine explicabilă, de altfel, de vreme ce Rusu s-a recomandat drept procuror general şi şef de instanţă luni de zile la rând. Doar nu era să se „împiedice” de un biet magistrat de la Parchetul Piatra Neamţ.

La Neamţ, escrocul de carieră a avut un eşec şi un succes. N-a reuşit să păcălească nevasta unui individ arestat pentru că lovise cu maşina doi consăteni, dar l-a dus de nas taman pe şeful poliţiei de la acea vreme, comisarul şef Dorel Manole.

În luna mai 2011, Daniel Puiu, un individ din Piatra Şoimului a fost arestat pentru că a lovit, intenţionat, cu maşina, nişte oameni cu care se certase. Rusu a aflat din ziare şi a abordat-o pe soţia lui, căreia i-a cerut 2000 de euro ca să-i scoată bărbatul de la închisoare. S-a dat drept “procurorul Ţuluş de la DNA Bucureşti”, dar femeia nu l-a crezut şi a refuzat să-i trimită vreun leu. Ca s-o convingă, Rusu i-a spus că va ordona o percheziţie în celula soţului ei. Şi a „ordonat-o” sunându-l pe comisarul şef Manole şi spunându-i că are informaţii că Daniel Puiu “deţine şi utilizează un telefon mobil”. Dorel Manole nu şi-a pus nici un fel de întrebări, a ordonat percheziţia la arest şi s-a mai şi distrat că „organele” de la Capitală au informaţii proaste, pentru că nu s-a găsit nici un telefon în celulă. Mai mult, Dorel Manole i-a pus pe subordonaţii săi să scrie un raport “complet” despre percheziţie, cu date exacte despre ore, minute, secunde, ce s-a făcut, unde s-a căutat, şi să-l trimită la DNA Bucureşti, ca să vază dom procuror cum că stă cam prost cu “sursele”. Evident, cei de la DNA s-au uitat lung la hârtii, n-au înţeles de ce-au ajuns la ei dacă nu le-a cerut nimeni şi le-au trimis, înapoi, la Piatra Neamţ. Au şi sunat, ca să ceară explicaţii, poliţiştii au făcut verificări şi au stabilit că Ovidiu Rusu este falsul procuror Ţuluş, cel adevărat fiind plecat în acea perioadă în străinătate. Escrocul s-a mai ales cu un dosar penal pentru tentativă de înşelăciune la adresa nevestei lui Daniel Puiu şi a primit încă 3 ani de închisoare care s-au adunat la cei mulţi pe care îi are de executat. Cât despre faptul că Rusu a dat ţeapă după ţeapă în timp ce se afla în închisoare şi nimeni nu-i confisca telefoanele mobile cu care „lucra” este clar că Dorel Manole nu-i singurul poliţist din ţara asta care şi-a făcut meseria cu sârg. Interesant este că, cel puţin deocamdată, n-a tras după el nici un gardian de prin penitenciarele de maximă siguranţă de pe unde suna lumea şi se dădea mare magistrat. Că de aia iau românii ţepe de la tot felul de escroci. Lumea îi crede fiindcă ştie foarte bine cum se cumpără dreptatea, iar personalul puşcăriilor are „grijă” să trateze deţinuţii după criterii care ţin de faima şi palmaresul fiecăruia. Iar Ovidiu Rusu avea faimă. Şi bani.