Escrocii nu au limite: Patru nemţeni reţinuţi pentru campanii umanitare şi conturi false pe facebook

diicot-mascatiProcurorii DIICOT Suceava au fost sesizaţi de o cunoscută interpretă de muzică populară

Procurorii DIICOT Suceava şi poliţiştii de Combatere a Criminalităţii organizate au descins ieri, 11 octombrie 2016, la patru pietreni suspecţi că au făcut campanii umanitare în numele unor vedete tv şi artişti români. Anchetatorii arată că gruparea a creat conturi false pe facebook în numele artiştilor şi s-au folosit de acestea pentru a strânge bani cu scop caritabil fictiv. Printre persoanele ,,clonate” se află cunoscuţi prezentatori de televiziune, cântăreţi de muzică populară, renumiţi actori de comedie.

Procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Suceava şiofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava au mai făcut marţi o perchiziţie în acest dosar şi la Cluj, pentru a destrăma acest grup infracţional organizat specializat  în săvârşirea  infracțiunilor de fals informatic și fraudă informatică.

,,În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2015 –2016, un număr de 4 suspecţi s-au constituit într-un grup infracțional organizat în cadrul căruia au acționat în mod coordonat prin crearea de conturi fictive într-o rețea de socializare pe numele altor persoane – vedete TV, postând fotografii reale ale acestora alături de informații personale (reale sau fabricate), care prin natura lor au cauzat prejudicii morale şi de integritate”, se arată în comunicatul DIICOT.

*34.000 de dolari strânşi într-un an şi jumătate

Anchetatorii au stabilit că după ce au creat conturile fictive, membrii grupului infracţional au demarat campanii umanitare nereale, cerând sprijin financiar, iar numeroase persoane au accesat acele conturi și au purtat diverse discuții, unele dintre victime fiind convinse de verdicitatea lucrurilor expuse, transferând pe numele autorilor diverse sume de bani prin servicii bancare de transfer rapid de bani.

În urma cercetărilor efectuate în acest dosar, s-a constat că  în perioada 1 ianuarie 2015 – 2 august 2016, pe numele celor patru suspecți au fost efectuate, prin intermediul  serviciilor de transfer rapid de bani, un numar de 360 tranzacții de la 273 persoane vătămate, suma totală transferată fiind  în valoare de  33.853,37 USD și 1.000 lei. La percheziţii au fost găsite şi ridicate 6 telefoane mobile, 6 cartele SIM, un card de memorie, 3 carduri bancare, o unitate de calculator, 15 chitanţe de ridicare a banilor.

Cei cinci suspecţi au fost duşi la sediul DIICOT Suceava pentru audieri.

Percheziţiile de ieri au beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale. La descinderi au participat ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul BCCO Cluj și SCCO Neamț.

Cristina IORDACHE