Escroci din Ialomiţa acţionează în Neamţ

escroacaPoliţiştii nemţeni fac cercetări în mai multe cazuri de înşelăciune comise de trei bărbaţi din Ialomiţa. Doi dintre suspecţi au fost prinşi în flagrant de poliţiştii din Gârcina în timp ce alimentau cu combustibil dintr-o canistră automobilul lor, înmatriculat în Bulgaria. Benzina le era oferită de un pietrean, de 67 de ani, care admira inelul ce semăna izbitor cu o bijuterie de aur.

„În ziua de 27.11.2014, în jurul orei 14, polițiștii din cadrul Secţiei 5 de Poliţie Rurală Gârcina au surprins în flagrant doi bărbați, de 45 de ani, respectiv de 46 de ani, ambii din Ialomița, care se aflau pe marginea DN15C, din Gârcina și alimentau cu benzină dintr-un bidon din plastic, un autoturism înmatriculat în Bulgaria”, a declarat subinspectorul Elena Bulgărea, ofiţerul de presă al Poliţiei Neamţ. În maşina uspecţilor se mai afla un tânăr de 18 ani, tot din Ialomița, asupra căruia a fost găsită o sumă de bani, susceptibilă a proveni din activitatea infracțională. „Din cercetările efectuate s-a stabilit că cei trei cetăţeni, prin acelaşi mod de operare au mai păgubit un alt bărbat de 39 de ani din Gârcina şi au încercat să înşele alte două persoane, una dintre acestea sesizând organele de poliție”, a mai spus ofiţerul de presă. Polițiștii efectuează cercetările față de cei trei bărbați, în stare de libertate, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune şi tentativă la înşelăciune.

Tot joi, dar la Roman, un alt grup de şarlatani au păcălit un bătrân căruia i-au vândut tacâmuri în loc de laptop. Poliţiştii îi caută pe suspecţi şi au deschis un dosar penal deocamdată cu autor necunoscut. „Tot joi, 27 noiembrie 2014, în jurul orei 12,30, Poliţia municipiului Roman a fost sesizată de către un bărbat de 76 de ani, din Roman, despre faptul că a fost înşelat de trei persoane necunoscute, care, în urma cercetărilor, s-a stabilit că i-au prezentat bărbatului spre vânzare doua serviete tip diplomat și au susținut că într-una dintre ele se afla un laptop, pe care partea vătămata a vrut să-l cumpere”, a mai spus ofiţerul de presă. Până s-a căutat de bani, până i-a numărat, „comercianţii” au schimbat servietele, astfel că i-au înmânat bătrânului o servietă în care erau tacâmuri, de fapt. Omul a plătit şi a închis uşa, bucuros că făcuse un bisnis bun. Însă, când a deschis geanta ca să pună în funcţiune laptopul, a constatat că nu era nici un laptop acolo şi a realizat că a fost înşelat. Acum speră ca poliţia să-i recupereze cei 1.000 de lei pe care i-a dat escrocilor.

Înmulţirea cazurilor de escrocherii în ultima vreme îi determină pe poliţişti să avertizeze nemţenii să ţină cont de câteva reguli menite a-i feri de astfel de experienţe:

-dacă vă tentează realizarea unei tranzacții, nu dați niciodată banii înainte de a primi şi verifica bunul solicitat. Este condiția esențială de a face inofensiv un escroc!

-Atenție la metoda “Şmen”! Când primiți suma solicitată, numărați cu atenție bancnotele şi nu mai întoarceți banii în mâna infractorului, sub pretextul ca acesta să-i mai numere o dată! Atunci se realizează înlocuirea sumei valabile cu o sumă derizorie. Sub pretextul că în zonă şi-au făcut apariția polițiștii, aceștia dispar, iar victima bagă banii șmenuiți în geantă, descoperind ulterior că a fost înșelată!

-Nu vă încercați norocul la jocurile practicate la colţul străzii, de genul “alba-neagra”. Escrocii sunt înțeleși dinainte cu persoanele care vă încurajează și insistă să jucați! Aceste persoane poarta denumirea de “martori”!

-Când aveți la dvs. sume mari de bani nu vă încredeți în persoanele care pretind ca vă cunosc şi vă propun afaceri. Fiți siguri că ați fost urmăriți! Mai bine deplasați-vă direct acasă cu un taxi!

-Nu vă încredeți în persoanele care sunt îmbrăcate elegant și care încearcă să vă convingă de bunele lor intenții cu privire la sumele dvs. de bani!

 

Cristina Iordache