Emilia Arcan, noul președinte al Consiliului Județean Neamț

CJ_Arcan00 * „Sunt singura femeie din România președintă de consiliu județean din istoria post-decembristă“, a remarcat Emilia Arcan * În locul acesteia, vicepreședinte a fost ales Daniel Vasiliude la UNPR * Alegerile au fost supravegheate de parlamentarii Liviu Bumbu (UNPR) și Vlad Marcoci (PSD)

Emilia Arcan a fost aleasă președinte al Consiliului Județean Neamț, ieri după-amiază, în ședința extraordinară convocată de consilieri pentru a umple vidul de putere lăsat de încetarea exercitării acestei funcții de către Constantin Iacoban. Anunțarea rezultatului votului secret a fost primită cu aplauzele celor prezenți în sala de ședințe. „Mulțumesc tuturor colegilor pentru încrederea care mă onorează și mă responsabilizează! Votul dumneavoastră reprezintă o confirmare și o provocare. Pentru întreaga perioadă în care voi exercita mandatul, voi fi un președinte pentru toți locuitorii județului Neamț“, a declarat Emilia Arcan în prima luare de cuvânt de pe noua ei funcție.

După încheierea ședinței, Emilia Arcan a remarcat o situației care o singularizează. „Sunt singura femeie din România președintă de consiliu județean din istoria post-decembristă“, a spus președinta CJ Neamț.

Pentru funcția de vicepreședinte care să completeze cele două posturi din schemă a fost ales Daniel Vasiliu, de la UNPR. „Pe scurtul mandat care a mai rămas până la viitoarele alegeri, o să încerc să mă achit de toate datoriile care rezultă din calitatea mea. Îmi asigur toți colegii că Daniel Vasiliu va rămâne același om modest și corect“, a spus noul vicepreședinte.

De remarcat că atât pentru funcția de președinte, cât și pentru cea de vicepreședinte, PNL a avut propria propunere, în persoana consilierului județean Cristian Tapalagă. La primul vot Tapalagă a pierdut cu 8 voturi pentru elși 20 pentru Emilia Arcan, iar la confruntarea cu Daniel Vasiliu cu 7la 21.

Exerciții de opoziție

Ședința de ieri a fost însoțită de scântei previzibile și inutile, după ce, timp de câteva zile, s-au pus și s-au dat jos din schemă nume mai multe, atât pentru președinte, cât și pentru vicepreședinte.

Se știa încă de miercuri seara târziu că viitoarea conducere a CJ a fost negociată și că ședința de ieri nu vine decât să legalizeze o înțelegere politică, până la urmă, firească în astfel de situații.

Ca să fie siguri că nu se întâmplă nimic imprevizibil, sau cine știe, cunoaște – previzibil, dar nedorit –, votul a fost supravegheat de reprezentanții celor două partide care și-au desemnat candidații pentru noua formulă de conducere a Consiliului Județean: senatorul Liviu Bumbu, din partea UNPR, deputatul Vlad Marcoci (PSD), consilierul municipal Aurelia Simionică (președinta Piatra Neamț).

Ședința a început cu tonul categoric al secretarului județului. Schematic, prima parte a decurs astfel:

Daniela Soroceanu a citit ordinulprefectului prin care fostul președinte a fost demis, după ce a făcut precizarea că „această ședință a fost convocată de un grup de consilieri“.

Cristian Tapalagă(PNL): Grupul consilierilor PNL consideră că această ședință nu este convocată legal, în consecință vom contesta toate proiectele de hotărâre care se vor aproba în ședința de astăzi.

Daniela Soroceanu: (…)Ne aflăm într-o situație deosebită, respectiv nu avem reprezentant legal al județului în momentul de față. Există un singur vicepreședinte, care nu are calitatea de

Prima parte a contestațiilor s-a încheiat în câteva minute.

S-a făcut prezența, 28 de consilieri din 33 în funcție. Dintre ei, 20 au votat pentru ordinea de zi, 5 împotrivă și 3abțineri.

S-a desemnat un președinte de ședință, Dan Manoliu, prin vot secret, cu 27 pentru. La propunerea lui Dan Manoliu„punctul doi, alegerea președintelui Consiliului Județean Neamț, prin vot secret“, a început cea de a două rundă de contestații: după ce lege să se voteze noul președinte?

  1. Tapalagă: Așa cum am spus, grupul consilierilor nu a votat ordinea de zi. Legea 215 prevede în cazul vacantării postului de președinte interimar – se aleg vicepreședinții și din cei doi, un președinte. S-a trecut pe legea nouă, și nu este corect. Vom contesta.

Dan Constantin (PSD): Eu apreciez preocuparea colegilor noștri pe legalitate, dar a se vedea ordinul prefectului în preambul(…) Dacă distinsul nostru coleg ar fi avut dreptate, atunci și invalidarea mandatului s-ar fi făcut după legea veche, dar ordinulprefectului vorbește de legea nouă. Ordinul are la bază prevederile noi. Îmi pare rău pentru dumneavoastră.

  1. Tapalagă: 1.Pe legea nouă erau nevoie de două treimi pentru președinte de CJ. 2. S-a vacantat postul, Iacoban și-a pierdut calitatea de consilier județean.

S-a votat după lega nouă, mergându-se pe legalitatea ordinului prefectului (oficial), dar și pe faptul că majoritatea consilierilor a fost de acord, în principiu, cu procedura aplicată.

Mariana OLTEAN TUDOSE