Eliberarea deţinuţilor bagă Poliţia Neamţ în reorganizare

detinuti

* „Ne-am chinuit luni de zile să le probăm faptele şi acum o să-i elibereze şi o să crească infracţionalitatea cu 50-60%”, este de părere agentul Neculai Isache, vicepreşedintele SNPPC

 

Nimeni nu şti câţi din cei aproximativ 6000 de deţinuţi care se preconizează că vor fi eliberaţi odată cu intrarea în vigoare a Noului Cod Penal sunt din judeţul Neamţ. În aproape toate penitenciarele din ţară sunt şi nemţeni, dar chiar dacă s-ar şti câţi dintre ei urmează să se întoarcă acasă, tot nu s-ar putea face o evaluare corectă a consecinţelor. Poate nu toţi se vor apuca, din nou, de fărădelegi, dar „cuminţenia” altora se va compensa nefericit prin apucăturile altora, care nu ţin cont de limitele dintre judeţe.

„Am avut câteva grupuri de infractori din Suceava, care făceau ravagii prin toată ţara”, a declarat agentul Neculai Isache, vicepreşedintele SNPPC. „Dădeau câte 10-12 spargeri pe noapte la magazinele de ţară din câteva comune. Le luau la rând. Stăteam câte două, trei zile numai la cercetarea la faţa locului. I-am prins până la urmă şi acum sunt la închisoare. Imaginaţi-vă ce se întâmplă dacă le dă drumul, la cât sunt ei de „harnici”, de aveau 600 de fapte prin toată ţara. Două, trei grupuri din astea dacă sunt eliberate o sa fie mare bucurie pe capul nostru. Dar primul expus este cetăţeanul. Amărâtul ăla care munceşte un an întreg să crească un porc şi, înainte de Crăciun i-l fură. Grosul infracţiunilor la nivelul ăsta este. Se comit foarte multe furturi din locuinţe, din societăţi, furturi de animale şi furturi din autoturisme. Infracţiuni mărunte, dar care au crescut cam cu 25-30 % în ultimii doi ani. Dacă se produce marea eliberare din penitenciare, sigur procentul va creşte la 50-60%. Mai ales în condiţiile în care numărul poliţiştilor a scăzut cu 10.000. Şi mai este un aspect. Italia abia acum a intrat în colaps şi, săptămânal, două trei familii de români, care nu mai găsesc de lucru acolo, se întorc acasă. Unii poate se vor apuca de crescut animale sau de lucrat pământul, că la ţară, de unde sunt cei mai mulţi, nu prea sunt locuri de muncă. Însă alţii, cu siguranţă, se vor apuca de furat şi vor contribui şi ei la creşterea infracţionalităţii”.

Deşi Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual este cea mai mare structură sindicală a MAI din ţară, organizaţia nu are nici un fel de pârghie legală prin care să se opună sau să conteste în vreun fel eliberarea deţinuţilor. „Putem comenta, putem spune că nu suntem de acord, dar atât. La fel ca un ziar sau ca un ONG”, a conchis Neculai Isache.

Cum era de aşteptat, nici şeful Poliţiei Neamţ, comisarul şef Paul Tablan nu este încântat de posibilitatea „invadării” judeţului de către sute de hoţi şi tâlhari: „Nu-mi convine deloc ideea, dar dacă aşa se hotărăşte, aşa se va întâmpla. Pentru noi va fi destul de greu pentru că va trebui să muncim înzecit cu aceleaşi resurse umane şi materiale ca până acum. Tocmai ne aflăm într-un proces de reorganizare, pentru că va trebui să înfiinţăm un compartiment de supraveghere judiciară”.

Conform prevederilor Noului Cod Penal, obligarea de a nu părăsi localitatea şi obligarea de a nu părăsi ţara vor dispărea din „paleta” măsurilor preventive. Va apărea, în schimb, arestul la domiciliu, ceea ce presupune o supraveghere din partea poliţiştilor. Plus controlul judiciar şi controlul judiciar pe cauţiune care vor câştiga teren, dar implică, de asemenea, măsuri de supraveghere.

„Şi aşa nu sunt poliţişti destui, reorganizarea asta nu înseamnă decât să „rupi” dintr-o parte, ca să cârpeşti în altă parte”, a mai spus agentul Neculai Isache. „Până când nu mai ai de unde să rupi. E greu să scoţi acum de nicăieri 1700-2000 de oameni la nivel de ţară, pentru compartimentele care trebuie înfiinţate. Din poliţie s-a tot plecat, ba prin disponibilizări, ba prin pensionări, iar de venit, vin foarte puţini. La şcolile de agenţi repartiţiile se fac în funcţie de medie. Din 55 de absolvenţi, câţi au fost trimişi la Neamţ, 45 erau din alte judeţe. Şi când îl iei pe unul din Timişoara şi-l aduci la Icuşeşti, primul lui gând este să profite de orice ocazie pentru a se întoarce înapoi. Iar când a plecat te trezeşti că nu ai cu cine să-l înlocuieşti şi ăsta e aspectul cel mai trist. Sunt din ce în ce mai mulţi infractori în ţara asta şi din ce în ce mai puţini poliţişti. În condiţiile date, lucrurile nu au cum să meargă într-o direcţie bună, iar cetăţeanul este primul expus”.

Cristina MIRCEA