Elevii sunt chemați la școală pentru „Bani de liceu“ și decontarea navetei

Chiar dacă este vacanță, unii liceeni sunt chemați la școală. Motivul este unul de bucurie, pentru că își vor primi bursele pentru care s-au înscris, dar și banii pentru navetă.

Conducerea Colegiului Național „Gheorghe Asachi“ din Piatra Neamț anunță elevii care beneficiază de bursa „Bani de liceu“, elevii din Republica Moldova și elevii navetiști că, începând de luni, 24 aprilie 2017, la casieria unității se vor face plățile aferente acestor programe. Mai precis, bursa „Bani de liceu“ și bursele moldovenilor pentru luna aprilie 2017 și sumele aferente navetei din martie 2017.

Lista beneficiarilor programului național de protecție socială „Bani de liceu“ cuprinde, anul acesta, 1.823 de tineri din județul Neamț. Ministerul Educației desfășoară de peste 12 ani Programul național de protecție socială „Bani de liceu“, prin care acordă un sprijin financiar pentru elevii din licee și școli de artă și meserii. Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice a anunțat că, la nivel național, în anul școlar 2016-2017 beneficiază de Programul național de protecție socială 44.701 de elevi.

Intră în această categorie elevii cu un venit brut lunar pe membru de familie mai mic sau egal cu 150 lei realizat în ultimele 3 luni anterioare depunerii cererii, precum și elevii care beneficiază de o măsură de protecție ori se află sub tutelă. La stabilirea venitului lunar pe membru de familie se iau în calcul toate veniturile cu caracter permanent realizate de membrii familiei, mai puțin alocația de stat, ajutoarele suplimentare pentru familiile cu mulți copii, bursele de studii și bursele sociale. Trebuie subliniat faptul că, potrivit ordonanței care reglementează acordarea „Banilor de liceu“ termenul de familie desemnează soțul și soția și copiii lor, dar și părinții necăsătoriți care locuiesc împreună.

Sprijinul financiar se acordă pe perioada cursurilor școlare, inclusive pe timpul pregătirii și susținerii examenului de bacalaureat sau de diplomă pe perioada practicii în producție. Cuantumul sprijinului financiar este de 180 de lei brut și este acordat de stat, alocat inspectoratelor școlare și atribuit elevilor prin intermediul școlilor unde aceștia învață.

Pot beneficia de acest ajutor din partea statului și elevii bolnavi de TBC și care se află în evidenta dispensarului școlar, precum și suferinzii de diabet, o boală malignă, sindrom de malabsorbție gravă, insuficientă renală cronică, astm bronșic, epilepsie, cardiopatie congenitală, hepatită cronică, glaucom, miopie gravă, boli imunologice, poliartrită juvenilă, spondilită anchilozantă sau reumatism articular, handicap locomotor. Certificarea bolii se face de către medicul abilitat să avizeze acordarea burselor.

Geanina NICORESCU