Elevii şi părinţii protestează faţă de plafonarea abonamentelor

elevi

 Consiliul Naţional al Elevilor şi Asociaţia Părinţilor din România nu sunt de acord cu măsura plafonării sumelor decontate pentru transportul şcolar, considerând-o extrem de dezavantajoasă pentru majoritatea navetiştilor. Elevii, implicit părinţii, vor avea de plată o treime sau mai mult din abonament, acea diferenţă pe care statul nu o va mai asigura prin această limitare a decontărilor faţă de transportatori.

Mihaela Nechifor, preşedinta Asociaţiei Judeţene a Părinţilor din Neamţ, a opinat că nu este corect faţă de elevi să se procedeze la o restricţionare a plăţilor, atât timp cât copiii nu au nici o vină că preţurile variază de la zonă la zonă, pe acelaţi număr de kilometri care sunt de parcurs între localităţi. „În septembrie vom avea o întâlnire la nivel naţional, în cadrul căreia vom vedea în ce mod vom protesta”, a afirmat Mihaela Nechifor.

Ministerul Finanţelor prevede decontarea abonamentelor de transport, începând cu suma de 26 lei/abonament/lună pentru distanţa de trei kilometri, iar pentru distanţele ce depăşesc trei kilometri, până la limita de 50 de kilometri, suplimentarea sumei cu doi lei pentru fiecare kilometru.

„Guvernul nu a plătit nici până în acest moment suma necesară decontării transportului elevilor în acest an şcolar, de aceea este posibil ca, în noul an şcolar, rata abandonului să crească. Consiliul Naţional al Elevilor nu va fi pasiv şi va lua toate măsurile necesare pentru respectarea drepturilor şi intereselor elevilor. Problema deconturilor este cauzată de subfinanţarea sistemului educaţional şi nu de alte cauze externe. Din acest motiv, Consiliul Naţional al Elevilor solicită Guvernului respectarea Legii Educaţiei, în privinţa alocării a minimum 6% din PIB pentru Educaţie”, se arată într-un comunicat al Consiliului Naţional al Elevilor.

Reprezentanţii Consiliului Naţional al Elevilor mai consideră că sistemul educaţional preuniversitar necesită o creştere a finanţării pentru o posibilă revizuire a programei şcolare.

Geanina NICORESCU