Elevii nemțeni vor primi mere și în anul școlar 2016-2017

mere*Valoarea rămâne neschimbată față de anul trecut, respective 0,35 lei pentru un măr

Programul de încurajare a consumului de fructe în școli va fi continuat și în anul școlar 2016-2017, potrivit unei hotărâri adoptate, în urmă cu două zile, de Executiv. Astfel, elevii nemțeni din învățământul primar și gimnazial vor beneficia de câte un măr pe zi, concomitent cu „laptele și cornul“. Însă, în 20 de unități școlare din alte județe, aceste programe naționale vor fi înlocuite cu o masă caldă pe zi, în valoare de 7 lei, dacă normativul supus dezbaterii publice va fi promulgat. Iar dacă programul pilot va da roade, respectiv de a-i aduce la școală pe copiii care provin din familii sărmane, atunci programul va fi extins în anul următor în toate unitățile de învățământ din țară.

Actul normativ care stabilește distribuirea de fructe în școli conține date exacte privind perioada și frecvența de distribuție, limita valorii zilnice/elev, măsurile adiacente distribuției de fructe, bugetul alocat, precum și modalitatea de implementare efectivă și de gestionare la nivelul administrației publice, în cadrul Programului de încurajare a consumului de fructe proaspete în școli în anul școlar 2016-2017. „Fructe în școli“ va fi implementat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, alături de consiliile județene.
Astfel, în anul școlar 2016-2017, vor fi acordate gratuit mere, în limita aceleași valori de 0,37 lei pentru un măr, ca și în anul trecut, pentru o perioadă de maximum 88 de zile de școlarizare. Programul este finanțat din fonduri UE și de la bugetul de stat, iar implementarea se face în urma unei licitații. În județ Neamț, beneficiază de acest program aproximativ 40.000 de elevi.

Hotărârea mai stabilește și unele măsuri conexe distribuției de mere, cu rol de a susține încurajarea alimentației sănătoase pentru elevi, precum organizarea de vizite la ferme pomicole/legumicole, la stațiuni de cercetare pomicolă/legumicolă, la zilele recoltei, expoziții, târguri sau alte evenimente și/sau activități similare, organizarea de concursuri tematice legate de consumul de fructe și/sau legume, inclusiv degustarea de fructe și/sau legume, cu acordarea de premii, precum și organizarea de activități de grădinărit la nivelul școlii, organizarea de zile tematice dedicate consumului de fructe și legume sau de activități educative practice.

Geanina NICORESCU