Elevii nemțeni vor face naveta gratuit

naveta-eleviAbonamentele acordate elevilor de către operatorii de transport rutier pentru distante de până la 50 de kilometri vor fi decontate integral, aceasta fiind una dintre măsurile de reducere a abandonului școlar, în condițiile în care principala cauză o reprezintă costurile aferente participării la cursuri, a anunțat Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice. Această decizie este o mană cerească pentru elevii nemțeni care provin din familii cu o situație materială precară și care învață în altă localitate decât cea de domiciliu. Este o veste bună mai ales pentru părinți, care de multe ori au făcut eforturi supraomenești pentru a-i trimite pe copii la scoală.

Tarifele maxime pentru abonamentele acordate elevilor vor fi de la 10 lei (fără TVA) pentru distanța minimă de 3 kilometri, la 174 de lei (fără TVA) pentru distanța maximă de 50 de kilometri. Abonamentul se va emite și se decontează pe distanța dintre localitatea de domiciliu a elevului și localitatea în care se află unitatea de învățământ.

Decontarea integrală a abonamentelor emise de operatorii de transport rutier pentru elevii care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu se aplică, teoretic, începând cu 23 noiembrie 2016, data publicării în Monitorul Oficial și implicit a intrării în vigoare a noilor prevederi legislative.

Conform datelor existente la nivelul Ministerului Educației, în anul școlar 2015-2016 peste 125.000 de elevi au făcut naveta zilnic folosind transportul rutier pentru a ajunge la cursuri.

Abonamentele elevilor emise de operatorii de transport până la data aprobării HG 863/2016 vor fi decontate la nivelul prevăzut de Ordonanța Guvernului nr. 29/2013.

Urmează ca sumele per kilometru percepute în transportul rutier școlar se vor încadra, de acum, în valorile prevăzute în Hotărârea Guvernului 863/15.11.2016 pentru aprobarea Metodologiei de calcul și stabilirea tarifului maxim/kilometru aferent abonamentului de transport prevăzut la alin. (3) al art. 84 din Legea Educației Naționale nr. 1/2011.

Decontarea abonamentelor pentru elevii care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu se face pe baza următorului calendar: între 1 și 4 ale lunii curente, elevii depun abonamentele emise pentru luna precedentă, între 5 și 8 ale lunii curente, conducătorul unității de învățământ transmite datele la inspectoratul școlar județean, iar între 9 și 10 ale lunii curente, inspectoratul școlar județene transmite datele către Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice. Ulterior, Ministerul Educației virează fondurile necesare efectuării plăților.

Unitățile de învățământ decontează doar abonamente lunare, nu bilete emise zilnic în contul unui abonament. Decontarea abonamentelor se face numai pentru perioada cursurilor. Abonamentele nu se decontează pentru perioada vacanțelor.

Inspectoratul Școlar Județean Neamț va aduce la cunoștința reprezentanților unităților de învățământ, a părinților și elevilor navetiști că abonamentele emise la un preț care depășește tariful prevăzut de HG 863/2016 constituie contravenție a operatorilor de transport.

Pentru aplicarea și respectarea prevederilor HG 863/2016, inspectoratele școlare județene vor colabora cu Agenția Teritorială a Autorității Rutiere Române, prefecturi și consilii județene.

Tarifele maxime pentru abonamentele de transport școlar sunt valabile până la 1 septembrie 2017. Ulterior, autoritățile competente în domeniu vor efectua o analiză amănunțită în vederea actualizării de Guvern a nivelului tarifelor în funcție de noile costuri ale companiilor de transport.

Trebuie menționat faptul că, începând cu anul 2013, mecanismul de decontare a navetei elevilor a fost plafonat si nu acoperă integral tariful decât pentru o mică parte din abonamentele emise de transportatori. În multe cazuri, diferența de preț nedecontată este mare și constituie motiv de abandon școlar, mai ales în zonele slab dezvoltate, unde costurile cu naveta sunt ridicate în raport cu veniturile familiilor. Distanța medie la nivel național pe care trebuie să o parcurgă un elev care face naveta este de 18 kilometri. Prețul mediu al unui abonament lunar pentru această distantă este de circa 150 lei. Din această sumă, elevului i se decontează în prezent 56 de lei, astfel că aproape 100 de lei trebuie acoperiți lunar din bugetul familiei.

Geanina NICORESCU