Elevii de la profesională ar putea obține burse pentru masă și cazare

profesionala* „Lucrăm la acest proiect și sperăm să obținem sprijin de la parlamentari de Neamț, pentru promovare“, a spus profesorul Gabriel Ploscă, liderul Sindicatului Județean Învățământ

Elevii care vor opta pentru învățământul profesional ar putea primi, pe lângă bursa în valoare de 200 de lei, și bani pentru masă și cazare, în cazul în care domiciliază în altă localitate. Inițiativa aparține reprezentanților Sindicatului Învățământ din Neamț.

„Am discutat cu cei de la Federație despre propunerea noastră, a fost foarte apreciată, iar acum lucrăm la fundamentarea proiectului. De asemenea, căutăm sprijin din partea unor parlamentari din Neamț. Ne-am inspirat din ceea ce a fost bun în trecut, când și elevii din rural aveau șansa de a învăța o meserie, chiar dacă părinții lor nu-și permiteau să-i susțină financiar. Existau acele internate cu cazare și masă gratuite. Noi credem că școala profesională ar deveni mai atractivă dacă elevii ar fi mai bine susținuți de stat, pentru că bursa de 200 de lei este insuficientă comparativ cu nevoile reale“, ne-a declarat profesorul Gabriel Ploscă, președintele Sindicatului Învățământ din Neamț.

Anul școlar trecut, planul de școlarizare propus de Inspectoratul Școlar Județean Neamț cuprindea 366 de locuri în învățământul profesional, la clasa a IX-a, pentru anul școlar 2014-2015. Specializările la care s-au făcut înscrieri au fost: cofetar-patiser, mecanic autor, ospătar, tinichigiu, lăcătuș, tinichigiu – mecanic, zugrav, ipsosar, vopsitor, electrician, confecționer produse textile, tâmplar universal, operator ceramică fină, horticultor, fermier montan și brutar. Numărul  înscrierilor a depășit numărul de locuri disponibile. Planul de școlarizare 2015-2016 la nivelul județului prevedea înființarea a 34 de clase de profesională, din care trei pentru învățământul profesional special. Locurile au fost ocupate aproape în totalitate.

Și anul acesta s-a ținut cont de solicitările agenților economici, aceștia știind cel mai bine care ar putea fi oferta de joburi pentru tinerii care termină o școală profesională, însă și de numărul de elevi care anul acesta încheie ciclul gimnazial. În colaborare cu Camera de Comerț și Industrie Neamț și cu agenții economici, cu care școlile cu profil tehnologic au convenții de practică, s-a stabilit numărul claselor de învățământ profesional ce se vor organiza în sistem dual și cele care vor funcționa după sistemul standard, în total 33 de clase pentru anul școlar 2016-2017.

Practic, față de actualul an școlar când au fost 183 de clase de a IX-a, în cel viitor vor fi doar 170, în analiză plecându-se de la situația reală a efectivului de elevi, absolvenți de clasa a VIII-a, în anul școlar 2015-2016 și dinamica populației școlare pe județ cât și pe cele 4 zone utilizând în acest scop toate informațiile ce se găsesc în baza de date informatizată – SIIIR din ISJ Neamț. În anul școlar 2015-2016, numărul elevilor de clasa a VIII-a în județ este de 4.745, ceea ce înseamnă aproximativ 170 de clase a câte 28 de elevi pe clasă.

În organizarea proiectului planului de școlarizare s-a ținut seama și de cerința Centrului Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și de directivele Uniunii Europene de a avea o pondere de aproximativ 40% învățământ teoretic și vocațional și aproximativ 60% învățământ tehnologic – liceal și profesional.  Astfel, la sfârșitul săptămânii trecute, Consiliul de Administrație al ISJ Neamț a propus MENCS următoarea structură a proiectului planului de școlarizare pentru clasa a IX-a în anul școlar 2016-2017: 51 de clase de învățământ teoretic, 19 clase de învățământ vocațional, 67 de clase de învățământ liceal tehnologic și 33 de clase de învățământ profesional cu durata de trei ani.

Geanina NICORESCU