Elevii de-a IX-a, monitorizaţi pentru reducerea absenteismului

liceeni

*Conducerea Inspectoratului Şcolar Neamţ caută cauzele şi soluţiile

* Peste 500.000 de şcolari din clasele I-XII au absentat nemotivat în anul şcolar trecut

Pornind de la problema majoră privind numărul mare de absenţe înregistrat în rândul elevilor la finele anului şcolar 2012-2013, conducerea Inspectoratului Şcolar Neamţ a constituit un întreg plan de măsuri, după cum ne-a declarat inspectorul şcolar general Viorel Stan:  „Ne-am propus ca, la finele anului şcolar 2013-2014, situaţia să fie mult mai bună, în sensul participării elevilor la actul educaţional în număr cât mai mare. Chiar zilele acestea analizăm situaţia elevilor de la clasa a IX-a, care au fost admişi la liceu în cea de-a treia etapă computerizată, cea care a implicat elevii care au fost corigenţi. Îndeobşte, aceşti elevi provin din mediul rural, iar aici există problema ca ei să abandoneze şcoala pentru că au fost distribuiţi la unităţi şcolare din mediul urban, poate neavând posibilităţi financiare de a urma cursurile”.

Şeful Inspectoratului Şcolar Neamţ a subliniat faptul că este verificată situaţia fiecărui elev, pentru a vedea din ce şcoală provine, la ce liceu a fost repartizat, dacă s-au prezentat la şcoală, apoi în cazul absenţelor inspectorii şcolari vor discuta cu directorii de unităţi din care provin aceşti copii, pentru a lua legătura cu familia şi a le explica faptul că învăţământul de zece clase în România este obligatoriu.

„Trebuie să convingem părinţii de necesitatea participării la cursuri în vederea formării copiilor lor pentru un viitor mai bun, şi în final să le reamintim că există o reglementare care implică inclusiv o amendă pentru copiii care nu sunt prezenţi la şcoală la începutul anului şcolar”, a precizat generalul Stan.

Şeful ISJ Neamţ susţine că este posibil ca repartizarea făcută de computer să nu fie tocmai cea mai potrivită, şi tocmai de aceea este esenţială o discuţie cu părinţii şi cu profesorii din şcolile din care provin, pentru a găsi unităţi şcolare de tip liceal la care elevii ar accepta să meargă ţinând cont tocmai de situaţia socială din familie, respectiv la un liceu tehnologic mai apropiat, la un liceu unde elevul să înveţe o meserie şi, mai ales, la o unitate şcolară care oferă masă ori cămin gratuit.

De asemenea, conducerea ISJ Neamţ, cu ajutorul comisiei de disciplină, va  monitoriza prezenţa elevilor la şcoală, în vederea  identificării cauzelor care conduc la absenteism. „Personal, sunt absolut convins că una din cauzele fundamentale o reprezintă faptul că profesorii noştri nu reuşesc să facă actul de predare – învăţare atractiv, adaptat la nivelul real de cunoştinţe al elevilor noştri”, a subliniat generalul Stan.

La finele anului şcolar 2012-2013 s-au înregistrat 1,2 milioane de absenţe, dintre care 561.553 nemotivate.

 

Geanina NICORESCU