Nu mai puţin de 4772 de copii de clasa a II-a din judeţul Neamţ au dat, ieri, primul examen din viaţa lor. DIn păcate, au fost şi 157 de absenţe înregistrate la această testare, majoritatea motivate de boală.
La proba de Limba română, pe parcursul celor 25 de minute, elevii au trebuit să demonstreze că pot recunoaşte personajele din textul dat, calităţile personajelor, sau că pot scrie o scurtă compunere. Mâine, elevii claselor a doua vor fi supuşi unei testări la Matematică. Micuţii trebuie să ordoneze numerele şi să ştie să facă adunări şi scăderi.
Inspectorul general şcolar adjunct Elena Laiu ne-a declarat că nu au fost incidente la preluarea subiectelor de către unităţile de învăţământ din judeţ, mai ales că, faţă de testarea la a IV-a, nu s-au mai dat subiecte cu imagini color, care să pună în dificultate şcolile dotate doar cu imprimante alb-negru, şi nici nu s-au înregistrat probleme pe parcursul testării. Evident, copilaşii au fost emoţionaţi şi nici nu le-au trecut prin minte să copieze ori să perturbe în vreun fel activitatea de evaluare naţională.
Elevii au avut de rezolvat două teste. Una dintre cerinţele de la testul 1 prevedea scrierea unui bilet, în care Claudiu trebuia să îl anunţe pe Rareş că i-a găsit câinele.
La un alt punct, copiii au avut de citit un text despre fluturi şi de răspuns la cinci întrebări, pe baza textului. La cel de-al treilea punct, copiii au răspuns la cinci întrebări, pornind de la un desen. În desenul respectiv apărea clădirea unei şcoli, iar elevilor li s-a cerut să pună titlu desenului şi să răspundă la cele 5 întrebări, printre care se numără şi: „Cum te-ai simţit?” sau „Ce ţi-a plăcut cel mai mult?”. În desenul respectiv erau ilustraţi mai mulţi copii care plantau flori şi văruiau tulpinile copacilor.
„Evaluările naţionale la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a au rolul de a vedea, pe de o parte, nivelul de pregătire al elevilor după un număr de ani de şcoală pe de o parte, dar şi de a-i pregăti pe copii cu atmosfera de examen. Notele nu vor fi trecute în catalog, însă la încheierea evaluărilor se va face un raport final, o ierarhizare care va arăta nivelul de pregătire al copiilor. În funcţie de aceste rezultate, atât dascălii cât şi părinţii vor vedea cât de pregătiţi sunt elevii şi vor şti care sunt deficienţele care trebuie remediate”, a spus inspectorul general adjunct Elena Laiu.
După evaluarea la clasele a II-a urmează testarea copiilor de clasa a VI-a.
Geanina NICORESCU