Elevi, profesori și colegii din Neamț, premii pentru performanțe internaționale

Județul Neamț are reprezentanți printre cei peste 200 de elevi români olimpici internaționali care vor fi premiați de ministrul educației, Mircea Dumitru, în cadrul unei festivități care se va desfășura la Palatul Național al Copiilor.

Vor fi recompensați 202 elevi câștigători a 227 distincții (3 premii I absolute, 48 de medalii de aur/premii I, 82 de medalii de argint/premii II, 53 de medalii de bronz/premii III și 41 de mențiuni) la olimpiadele internaționale sau regionale pe discipline (juniori și seniori). De asemenea, vor fi premiați cei 215 profesori care i-au pregătit, precum și cele 100 de școli din care provin laureații.
Județul Neamț se poate lăuda cu patru performeri la olimpiade internaționale. Ioana Levîrdă, elevă în clasa a VII-a la Colegiul Național „Roman Vodă“ Roman a obținut locul III la Olimpiada Internațională a Elenismului, sub coordonarea profesoarei Elisabeta Cristea. O altă performanță internațională din acest an este cea obținută de Sabina Georgiana Fîrțală (foto) (când era clasa a XII-a la Colegiul Național „Petru Rareș“ Piatra Neamț), medaliată cu bronz la Olimpiada Internațională de Chimie „D.I. Mendeleev“. Pentru această olimpiadă, tânăra s-a pregătit fără ajutor din partea vreunui profesor în mod deosebit și de aceea, în dreptul rubricii „profesor îndrumător“ figurează „pregătire individuală“. O altă elevă care face cinste județului este Sorina Avădanei (clasa a XII-a la Colegiul Național „Calistrat Hogaș“ Piatra Neamț) care a obținut Bronz la Olimpiada Internațională de Geografie, sub îndrumarea profesoarei Simona Magdalina Elena.

Județul Neamț are reprezentanți și printre elevii și antrenorii care vor fi premiați ca urmare a distincțiilor obținute la competițiile internaționale pe discipline sportive 2016. Este vorba despre o elevă din județul Neamț și antrenorul acesteia. Gabriela Gorgos, elevă în clasa a IX-a la Liceul Agricol „Ion Ionescu de la Brad“ Roman va fi premiată pentru medalia cu Bronz obținută la Gimnaziada 2016 – Lupte feminine. Va fi premiat și profesorul îndrumător al acesteia, Șerban Mumjiev.

Potrivit reglementărilor în vigoare, pentru acest tip de distincții, cuantumurile premiilor sunt următoarele: 12.545 lei – premiul I absolut (obținut cu punctaj maxim), 9.720 lei – premiul I/medalie de aur, 8.330 lei – premiul al II-lea/medalie de argint, 5.950 lei – premiul al III-lea/medalie de bronz și 4.065 lei – mențiune (sau diplome echivalente). Sumele în bani acordate elevilor care s-au impus în competițiile regionale (olimpiade balcanice de seniori și juniori, Olimpiada Internațională Pluridisciplinară Tuymaada, Olimpiada de Informatică a Europei Centrale, Olimpiada de Chimie „D.I. Mendeleev“ etc.) sunt: 4.440 lei – premiul I/medalie de aur, 3.785 lei – premiul al II-lea/medalie de argint, 2.945 lei – premiul al III-lea/medalie de bronz și 2.550 lei – mențiune sau diplome echivalente.
Pentru performanțele înregistrate în competițiile internaționale sportive, valorile premiilor au următoarele cuantumuri: 4.000 lei – premiul I, 3.000 lei – premiul II, 2.500 lei – premiul III, 2.000 lei – locul IV, 1.500 lei – locul V și 1.000 lei – locul VI.
Profesorul/profesorii care au pregătit elevul/elevii primesc un singur premiu, în cuantumul cel mai mare prevăzut pentru unul din elevii săi/lor. Vor primi recompense și școlile pe care cei premiați le frecventează sau le-au frecventat. Acestea vor primi un premiu în cuantumul prevăzut pentru fiecare elev premiat.

Geanina NICORESCU