Elevi din Neamţ, selectaţi pentru a intra în direct cu astronautul de pe Staţia Spaţiala Internaţională ce orbitează Pământul

Entuziasm, mândrie şi emoţie simt elevii de la Colegiul Național „Calistrat Hogaș” Piatra-Neamț, care vor face istorie în acest an, fiind selectati printre cele câteva şcoli din lume care vor avea contact telebridge cu Stația Spațială Internațională (ISS). Programul este oferit elevilor din USA, Canada, Malaezia, Nigeria și România, Colegiul “Hogaş” fiind singura școală din ţară participantă la proiect.

Contactul EU#404 este o oportunitate „o dată în viață” și face parte din programul ARISS, care va permite să se ia legatura cu astronautul italian Paulo Nespoli în timp ce el orbitează în jurul Pământului, pe ISS. Conectarea școlii din România se va face joi, 26 octombrie 2017, prin intermediul școlii Glanmire Community College din Cork,Irlanda, când echipajul ISS, în timpul expediției 52 și 53, va călători cu o viteza de 27.600 km / h și timp de 6 până la 12 minute vor trece direct peste Irlanda”, a explicat profesoara Nadia Cîrcu, de la Colegiul Național “Calistrat Hogaș” Piatra-Neamț, cea care anul trecut a fost primul cadru didactic din România selectat ca Ambasador Honeywell Educators la Space Academy Huntsville (Alabama, SUA).

Evenimentul programat să aibă loc mâine va fi o experiență specială pentru toți elevii implicați și va trezi interesul pentru fizică și astronomie, științele spațiale, inginerie spațială, “ținând cont că rolul acestora asupra societății este unul enorm, aceste științe fiind vântul mișcător, motorul societății contemporane, orice descoperire, orice invenție implicând cunoștințe în aceste științe”, a subliniat prof. Nadia Cîrcu.

Profesorii coordonatori ai activității sunt Nadia Cîrcu și Mariana Frenți. Pentru buna desfășurare a evenimentului, coordonatoarele au luat legatura cu Gheorghe Paisa, director executiv la DJST Neamț și un radioamator renumit și pasionat, care a sprijinit echipa cu experiența sa în conectarea cu ISS.

Colegiul Național „Calistrat Hogaș” a aplicat pentru prima oară pentru acest program și a fost ales în acest an datorită calității propunerii de aplicare a educației spatiale, care își va dovedi curând utilitatea. O altă realizare a echipei de la “Hogaş” este că planul de educație spațială propus de acest colegiu, care a separat aplicația şcolii de celelalte concurente, a fost integrat în curriculum-ul elevilor printr-un opțional de astronomie STELLARIA și a fost pus în aplicare în pregătirea pentru lansarea evenimentului. Elevii care vor avea oportunitatea de a adresa întrebări astronautului de serviciu sunt: Raluca Maria Ghilea, Andreea Vrabie, Tudor Covaci, Vlad Gubendreanu, Andi Enache, Alexandru Zaharia si Theodor Nichifor- care va fi prezentatorul activității și va stabili contactul cu școala din Irlanda. Întrebările vor fi legate de viața în spațiu, despre cum se adaptează astronauții acolo și despre impresiile unui astronaut care zboară în spațiu.

Geanina NICORESCU