Elevi de nota 9 fără loc la liceu!

elevi2

* 23 de absolvenţi au rămas „de căruţă” la repartizarea computerizată

* La Colegiul „Ştefan cel Mare” Târgu Neamţ  s-a tras linie sub 9,74, iar la „Hogaş”- sub 9,45

 

Pentru această sesiune de repartizare computerizată, Ministerul Educaţiei a înregistrat cel mai mic număr de elevi rămaşi fără loc din 2001 până în prezent, fapt pe care-l scoate în evidenţă printr-un comunicat de presă. Subiectele accesibile din acest an au dat promovabilitate conform aşteptărilor. După prima etapă de repartizare computerizată în învăţământul liceal încheiată ieri, 4243 de absolvenţi ai claselor a VIII-a, reprezentând 99,46% din total, au fost repartizaţi în învăţământul liceal, conform uneia dintre opţiunile exprimate. Pentru a doua etapă de repartizare au rămas să-şi găsească un loc la liceu 23 de aspiranţi care nu au putut fi repartizaţi din cauză că nu au completat suficiente opţiuni care să permită încadrarea lor în vreo unitate de învăţământ. Locuri libere au rămas berechet, respectiv 310, însă faţă de situaţia din restul judeţelor, la Neamţ sunt cele mai puţine „bănci” disponibile, în procent de 6,81% din totalul celor 4.553 puse anul acesta la dispoziţia absolvenţilor de clasa a VIII-a.

 

* Un absolvent de 10 a plecat la un colegiu de elită din Iaşi

 

Unul dintre cei 5 absolvenţi din Neamţ cu media 10 la admitere, Mihail Dadun, a fost acceptat la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” din Iaşi, în timp ce Răzvan Albiş- absolvent al şcolii Gimnaziale nr. 2 Piatra Neamţ este admis la Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş”, Andreea Diana Ciobanu de la Şcoala Gimnazială „Dr. Emanuiel Rigler” Ştefan cel Mare va merge la Colegiul Naţional „Petru Rareş”, Rafaela Andrada Eva absolventă a Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri” Săbăoani este acceptată la Colegiul Naţional „Roman Vodă” Roman, iar Ştefan Margine (Şcoala Gimnazială nr. 2 „Grigore Ghica Vodă” Târgu Neamţ) va merge la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Târgu Neamţ. În timp ce unul dintre absolvenţii din Neamţ cu media 10 a preferat să-şi continue studiile într-un oraş universitar, iată că şi judeţul nostru a „adoptat” un copil cu media de absolvire 10, care a studiat la Liceul Tehnologic Bacău şi va urma cursurile liceale la Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş” din Piatra Neamţ. Vor studia în judeţul nostru, în total, 20 de elevi  foarte buni din alte judeţe, cu medii de absolvire peste 9.

 

* 9,36 – ultima notă la Rareş

 

Potrivit ierarhiei stabilite în rândul liceelor din judeţul Neamţ  pe specializări ordonate după ultima medie de admitere,  la Colegiul „Ştefan cel Mare” Târgu Neamţ a fost cea mai mare concurenţă. S-a tras linie după media 9,74 la specializarea Ştiinţele naturii (29 locuri, toate ocupate), iar la Matematică-informatică ultima notă a fost 9,15 (116 locuri, toate ocupate).

Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş” Piatra Neamţ este, iată, al doilea colegiu de calibru potrivit ierarhiei pe note de admitere, pentru că ultima notă a fost 9,45 (Ştiinţele naturii, cu 29 locuri). La acelaşi colegiu, dar pentru profilul Matematică-Informatică, nota minimă de admitere a fost  9,38 (58 locuri, toate ocupate). La Colegiul Naţional „Petru Rareş” s-a putut intra cu media minimă 9,36 atât la profilul Ştiinţele naturii (58 locuri), cât şi la Matematică-Informatică (58 locuri). Al treilea în ierarhie este Colegiul Naţional Roman Vodă din Roman, unde s-a tras linie după media de admitere 9,26 (Ştiinţele naturii, 58 locuri).

Colegiul Naţional de Informatică Piatra Neamţ are cele mai multe locuri dintre toate colegiile din judeţ la profilul Matematică-Informatică, respectiv 174, ultima notă fiind de 8,87. La Colegiul Naţional „Gheorghe Asachi” Piatra Neamţ s-a tras linie sub 8,78.

 

* La Colegiul Danubiana Roman-  63 de locuri libere

 

Absolvenţii au avut la dispoziţie cele mai multe locuri la liceele cu profil tehnic, respectiv 1305 din totalul celor 4.553. După prima repartizare computerizată, la Colegiul Tehnic Danubiana Roman au rămas cele mai multe locuri libere, respectiv 63. La Colegiul Tehnic de Transporturi Piatra Neamţ mai sunt vacante 48 de locuri la specializarea „electric” şi 46 la „mecanică”, la Colegiul Tehnologic „Ion Ionescu de la Brad” din Horia au mai rămas 25 de locuri, la „Agricultură”, la Colegiul Tehnic Piatra Neamţ sunt 11 locuri neocupate la specializarea „Fabricarea produselor din lemn”, sunt 58 de locuri la Liceul Teoretic Roznov, 14 la liceul din Borca, 4 la cel din Petricani, 8 la Răuceşti, 19 la Dămuc, 6 la Adjudeni, la Liceul Tehnologic Dimitrie Leonida Piatra Neamţ au rămas 4 locuri neocupate, iar la Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu” Piatra Neamţ un singur loc.

„Consider că directorii de la „Danubiana” nu au realizat o promovare corespunzătoare a unităţii de învăţământ şi a planului educaţional, dovadă numărul foarte mare de locuri neocupate”, ne-a declarat inspectorul general şcolar Viorel Stan. „Mă îngrijorează faptul că rămân foarte multe locuri neocupate la licee, ceea ce înseamnă că vor dispărea catedre. În cea de a doua sesiune de repartizare vor intra cei 23 de elevi care nu au reuşit în prima sesiune, iar în cea de a treia vor fi repartizaţi la licee elevii care vor trece cu brio de corigenţe”.

 

* Elev cu 9,63, respins la repartizare!

 

Alături de cei zece elevi cu medii de admitere de la 1 până la 5, au ratat intrarea la liceu „din prima” şase elevi cu medii de admitere între 5,57 şi 7,60 şi patru adolescenţi cu medii peste 8. O elevă a şcolii „Arhimandrit Chiriac Nicolau” Vânători Neamţ nu a fost repartizată la nici un liceu, deşi are media de absolvire 9,28 şi cea de admitere 8,30, iar un elev al Şcolii Gimnaziale nr. 1 Zăneşti, care are media de absolvire 9,63 şi cea de amitere 7,80 a rămas, de asemenea, pe dinafară!

„Consider că în aceste cazuri diriginţii au o parte din vină pentru că nu au ştiut să ajute copiii să completeze fişa de înscriere cât mai bine, să bifeze mai multe obţiuni pentru învăţământul liceal”, a afirmat inspectorul general şcolar Viorel Stan.

Repartizarea elevilor în unităţile de învăţământ liceal s-a efectuat în clase cu 29 de locuri. Completarea fişei de opţiuni de către candidaţii care nu au participat la prima repartizare şi completarea unei noi fişe de către elevii nerepartizaţi după prima etapă a admiterii se va realiza în perioada 17 – 22 iulie, iar a doua etapă a repartizării computerizate va avea loc în data de 25 iulie.

 

Geanina NICORESCU