Elevi ai Liceului „Carol I“ din Bicaz în practică la Fabrica de ciment Tașca

O nouă grupă formată din 11 elevi ecologiști de la Liceul „Carol I“ din Bicaz au mers fabrica de ciment din Tașca, în data de 19 mai, pentru o oră de practică. În acest timp au participat la monitorizarea și măsurarea valorilor indicatorilor de mediu.

„Acțiunea face parte din proiectul de responsabilitate socială Tinerii Gardieni ai Mediului, inițiat în anul 2013 de HeidelbergCement România, pentru a oferi elevilor de la liceele din comunitățile gazdă ocazia de a aplica practic noțiunile de conservare a mediului înconjurător în activități reale, crescând totodată gradul de transparență în comunicarea performanței de mediu a companiei“, a declarat Bogdan Arnăutu, Communication Manager la HeidelbergCement România SA.

După ce au vizitat fabrica, instalația de monitorizare continuă a emisiilor și camera de comandă, cei 11 elevi de clasa a X-a cu specializare în protecția mediului și ecologie de la Liceul „Carol I“ din Bicaz au fost instruiți de responsabilul de mediu al fabricii cu privire la procedurile de măsurare a indicatorilor de mediu. Astfel, elevii au îmbinat constructiv cunoștințele teoretice cu cele practice și au vizualizat evoluțiile proceselor prin accesarea istoricului datelor și a instrumentelor care asigură monitorizarea continuă.

Printre indicatorii urmăriți se numără oxizii de azot (NOx), dioxidul de sulf (SO2), monoxidul de carbon (CO) și pulberile, valorile înregistrate periodic situându-se mult sub limitele admise, HeidelbergCement România investind major în ultimii ani în îmbunătățirea proceselor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră și conservarea mediului înconjurător în comunitățile în care își desfășoară activitatea.

Compania comunică transparent valorile indicatorilor de mediu, care sunt mult sub cele admise de lege în toate fabricile.

Tinerii Gardieni ai Mediului se desfășoară în patru etape în fiecare an în toate cele trei fabrici de ciment ale HeidelbergCement România. Scopul proiectului este de a informa și educa membrii comunităților gazdă asupra impactului de mediu pe care îl are un actor economic. Compania comunică transparent valorile indicatorilor de mediu, care sunt mult sub cele admise de lege în toate fabricile. Pe site-ul oficial al companiei sunt prezentate valorile indicatorilor de mediu, înregistrate în fiecare din cele trei fabrici, din 1998 până în prezent.

O altă componentă principală a programului este dezvoltarea educației privind conservarea mediului înconjurător în rândul tinerilor, oferind elevilor cu specializare în protecția mediului și ecologie din comunitățile gazdă oportunitatea de a aplica practic noțiunile învățate în școală sub îndrumare specializată.

Geanina NICORESCU