Efecte dramatice ale educației sanitare precare și ale problemelor din rețeaua sanitară

cancer (4) * Au scăzut drastic testările pentru depistarea cancerului de col uterin * În primele trei luni din 2016 și-au făcut examen citologic 802 femei, iar în trimestrul II – doar 464, în condițiile în care testul Papanicolau este gratuit * Anul trecut s-a făcut screeening la 3.729 de femei, 288 dintre acestea primind rezultat pozitiv, iar în primul semestru al acestui an au fost testate 1.266, iar 88 dintre ele au primit vești proaste * Din totalul nemțencelor depistate pozitiv anul trecut, 43 au fost diagnosticate cu cancer, iar anul acesta numărul pacientelor cu neoplasm a ajuns, deja, la 32!

 

Adresabilitatea nemțencelor la medic pentru efectuarea testului Papanicolau, pentru depistarea leziunilor precanceroase sau canceroase este foarte redusă și în scădere de la o lună la alta. Anul trecut au fost diagnosticate cu cancer de col uterin 43 de femei din județ, iar anul acesta alte 32 de nemțence au aflat că au această cumplită boală. Programul gratuit de screening a fost prelungit până în 2017, pentru că România apare în topurile europene printre țările cu cele mai multe cazuri de cancer de col uterin și pe primul loc în privința mortalității cauzate de această boală, în general depistată prea târziu. Dacă în primul trimestru al acestui an s-au prezentat la analize 802 nemțence, în trimestrul II și-au făcut curaj doar 464. Nici rețeaua pentru screening nu este extinsă pe tot teritoriul județului, cel mai deficitar fiind numărul ginecologilor și al anatomopatologilor care participă la program.

Zone din Neamț neacoperite de rețeaua de screening

Potrivit informațiilor furnizate de conducerea Direcției de Sănătate Publică Neamț, prin intermediul purtătorului de cuvânt, dr. Mirela Grădinaru, Programul Național de depistare precoce activă a cancerului de col uterin se derulează, la nivelul rețelei sanitare din județ, cu ajutorul a 182 de medici de familie, 19 ginecologi și 4 anatomopatologi. „Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț derulează programul național de depistare precoce a cancerului de col uterin cu ajutorul unui număr de 9 ginecologi, 94 de medici de familie și 3 anatomopatologi, Spitalul Municipal de Urgență Roman asigură buna desfășurare a programului cu ajutorul unui număr de 7 ginecologi, 63 medici de familie și un medic anatomopatolog, iar Spitalul Orășenesc Târgu Neamț derulează programul prin intermediul a 3 ginecologi, 25 de medici de familie și colaborarea cu anatomopatologii Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț“, a precizat dr. Mirela Grădinaru.

Medicii de familie din rețea au rolul de a consilia femeile eligibile pentru screening și de a le înmâna formularul FS1, cu care acestea se vor prezenta la medicul ginecolog – cel care va face recoltarea frotiului Babes Papanicolau și care va trimite lamele pentru interpretare unui cabinet de citologie.

Deși testarea Babeș-Papanicolau este gratuită, în 2015 și-au făcut examen citologic numai 3.729 de femei din populația feminină eligibilă în regim de screening. Conform catagrafierii realizate de Direcția de Sănătate Publică Neamț anul trecut, peste 100.000 de femei au fost declarate eligibile pentru programul de screening.

Anul acesta, situația prezentărilor la examinare este și mai dramatică, în sensul că, în primul semestru și-au făcut testul doar 1.266 de nemțence.

„Datele sunt raportate și coordonate de către Unitatea de Asistență Tehnică și Management, Regiunea Nord-Est, Institutul Regional de Oncologie Iași. Din cele 3.729 de femei testate în anul 2015, 288 au fost depistate pozitive. Datele cumulate și validate pentru trimestrul I 2016, pentru examenul citologic la populația feminină eligibilă în regim de screening, arată că au fost testate 802 femei, din care 56 au fost depistate pozitive, iar datele cumulate ale trimestrului II 2016, care au fost trimise spre validare la UATM-IRO Iași, arată că, din 464 nemțence testate, 32 au fost depistate pozitiv. Astfel, în primul semestru al acestui an, din totalul celor 1.266 de femei testate, 88 au fost identificate cu probleme de col uterin. Rezultatele pozitive ale examenului citologic pot fi datorate fie infecțiilor (Tricomonas, Candida, Gardenella vaginalis, Actinomyces ori virusuri Herpes simplex), modificărilor celulare non-neoplazice (inflamatorii, la purtătoare de sterilet, celule endometriale la femei peste 40 de ani, atrofie etc.) sau modificări celulare neoplazice“, a subliniat dr. Mirela Grădinaru.

Programul oferă testare gratuită tuturor femeilor de 25-64 de ani, indiferent de calitatea de asigurat

Scopurile programului sunt prevenirea și combaterea cancerului de col uterin și întărirea capacității sistemului de sănătate pentru controlul și combaterea cancerului de col uterin la nivel național. Obiectivul principal al programului este reducerea incidenței formelor invazive ale cancerului de col uterin și mortalității specifice prin cancer de col uterin. Obiectivele specifice sunt depistarea cancerului de col uterin în stadii precoce, îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente către servicii medicale specializate de diagnostic și tratament, precum și cresterea gradului de informare a populației, pentru utilizarea serviciilor de screening ca metodă de depistare precoce a cancerului de col uterin la persoane asimptomatice.

Pentru îndeplinirea acestor obiective, programul oferă testare gratuită tuturor femeilor din grupa de vârstă 25-64 de ani, indiferent de calitatea de asigurat. Screeningul pentru depistarea precoce activa a cancerului de col uterin constă în testarea prin metoda frotiului cervical Babeș-Papanicolau a populației feminine. Pot fi incluse în program persoanele de sex feminin în vârstă de peste 25 de ani, indiferent de calitatea de asigurat a acestora, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. Testarea în cadrul programului se va opri la femeile care au împlinit vârsta de 64 de ani, numai dacă acestea au ultimele 3 frotiuri cervicale Babeș-Papanicolau normale. Nu sunt eligibile femeile care prezintă absența congenitală a colului uterin sau histerectomie totală pentru afecțiuni benigne și femeile cărora li s-a stabilit diagnosticul de cancer de col uterin sau alte forme de cancer genital.

Geanina NICORESCU