Educatorii, pregătiţi să predea franceza dar n-au cui…

franceza poza

* Deocamdată, programa şcolară nu include această disciplină în grădiniţă şi în clasele primare

*Cine doreşte, plăteşte

*Un reprezentant al Ambasadei Franţei la Bucureşti a vizitat unităţi şcolare din Neamţ

Aproape 30 de educatori şi profesori din judeţul Neamţ au participat, în data de 8 februarie, la un curs de formare pentru predarea limbii franceze în grădiniţe şi în clasele primare. Deocamdată, această disciplină este pe locul doi în curricula şcolară privind studiul limbilor străine, însă prin asimilarea şi dezvoltarea Proiectului Profil Fle, lansat de Ambasada Franţei la Bucureşti, se doreşte sensibilizarea atât a dascălilor cât mai ales a părinţilor pentru introducerea studiului limbii franceze în clasele primare şi la preşcolari.

Programul de formare derulat sâmbătă, 8 februarie, la Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 9 din Piatra-Neamţ, din cadrul Şcolii gimnaziale nr. 3 a fost asigurat de cele două profesoar-formatoare ale Institutului Francez din Bucureşti, Mirela Bercea şi Andreea Checiu, care sunt şi co-autoare ale singurului kit pedagogic în limba franceză pentru preşcolari existent pe piaţa românească. . De asemenea, şi Emmanuel Samson, expert tehnic pedagogic internaţional în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale şi reprezentant al Ambasadei Franţei, a făcut o vizită la Inspectoratul Şcolar Neamţ, unde a prezentat proiectul doamnei inspector şcolar general adjunct, prof. Gabriela Banu.

„Proiectul Profil Fle, lansat de Ambasada Franţei la Bucureşti în mai multe judeţe pilot din ţară acum doi ani, a inclus în agendă şi acest proiect, prin care se are în vedere sensibilizarea educatorilor şi părinţilor pentru introducerea studiului limbii franceze la grădiniţă şi la clasele primare Cadrul excelent al formării a fost asigurat de inspector Rodica Vădeanu, inspector pentru învăţământul preşcolar, şi inspector Grigori Cristina, inspector de limba franceză, cu sprijinul participanţilor. Un proiect interdisciplinar care ar putea începe, în viitorul apropiat, şi cu un schimb de experienţă între educatori români şi francezi „, ne-a declarat inspectorul Maria Ghiniţă, purtătorul de cuvânt al ISJ Neamţ.

Deocamdată, în grădiniţele de stat nu se predă franceza, şi nici în clasele primare, iar grădiniţele particulare din judeţul nostru oferă, cu precădere, cursuri de engleză şi italiană. Probabil având în vedere ponderea părinţilor plecaţi în Italia, cu perspective de a-şi lua, la un moment dat, copiii acolo. Preţul de susţinere a orelor de limbi străine este, la unitatea particulară, inclus în tariful lunar plătit de părinţi pentru toate cursurile, între 200 şi 300 de lei…

 

Geanina NICORESCU