Educaţie prin şah în şcoli

sah in scoli_resize

În şcolile din judeţul Neamţ se va preda, începând din această toamnă, o nouă disciplină: „Educaţie prin şah”.

Prin ordinul semnat în urmă cu doar două zile de ministrul Educaţiei Naţionale, se aprobă introducerea în programa disciplinei opţionale în anul I şi anul II de studiu, începând cu anul şcolar 2014-2015.

Sebastian Volcinsche, preşedintele Asocaţiei Judeţene de Şah Neamţ, este plăcut surprins de adoptarea normativului şi consideră că implementarea acestei discipline în şcoli este meritul preşedintelui Federaţiei Române de Şah, cel care a propus abordarea acestui sport al minţii în sistemul educaţional.

Potrivit fundamentării MEN, beneficile şahului pot fi recunoscute în toate aspectele educaţiei: creşte coeficientul de inteligenţă, dezvoltă abilităţile de rezolvarea a problemelor, învăţând elevii să ia decizii dificile în mod independent, dezvoltă memoria, abilităţile de citit, lingvistice şi matematice, învaţă elevii să gândească logic şi eficient, să selecteze cea mai bună variantă din nenumărate posibile. Nu în ultimul rând, acest sport oferă provocări elevilor supradotaţi şi îi ajută pe elevii cu performanţe scăzute să studieze şi să depună eforturi pentru excelenţă.

Construcţia programei este realizată astfel încât să contribuie la dezvoltarea profilului de formare al elevului din ciclul primar. Mai rămâne de stabilit cine le va preda prichindeilor şahul.

Sebastian Volcinsche, preşedintele Asociaţiei Judeţene de Şah din Neamţ, consideră că  Educaţia prin şah este o disciplină căreia i s-ar fi putut aloca mai mult de o oră pe săptămână, cât s-a stabilit prin ordonanţă, dar că, până la urmă, este un punct de plecare şi poate fi un imbold pentru copiii cu potenţial.

În prezent, elevii au oportunitatea să studieze şahul la Palatul copiilor ori la Clubul de Şah Neamţ, cu ramificaţii în judeţ, preţul unui abonament pentru o lună fiind de 60 de lei, cu trei şedinţe săptămânale.

Geanina NICORESCU