Ecvestru: Baza hipică pietreană rezistă greu concurenţei

* De la 14 etape de Cupă Mondială, baza de la Piatra Neamţ trebuie să se mulţumească cu două finale naţionale

Baza hipică „Virgil Bărbuceanu” rezistă, dar reuşeşte din ce în ce mai greu să facă faţă concurenţei din ţară. La Piatra Neamţ nu s-au mai făcut lucrări de modernizare de foarte mulţi ani, iar de unele depinde angajarea în găzduirea unei competiţii de anvergură. Dacă ar avea bani pentru organizare şi premiere a unei etape de Cupă Mondială, de exemplu, Clubului Sportiv Ecvestru, care administrează baza, i-ar mai trebui foarte mulţi bani să schimbe acoperişurile de azbest de pe adăposturile cailor. Pietrenii au fost atenţionaţi încă de acum trei ani că nu vor mai primi concursuri dacă nu rezolvă această problemă. Cauzele pentru care Piatra Neamţ nu mai găzduieşte competiţii atât de mari sunt mult mai multe, chiar dacă în ţară nu sunt de toate nici cinci baze care să corespundă, asemenea celei de Peste Vale, cerinţelor Federaţiei Internaţionale.

„Dacă în 2-3 ani nu va suferi lucrări de modernizare, baza hipică va fi depăşită din toate punctele de vedere”, a precizat directorul CES Piatra Neamţ, Costache Lupu. „Clubul nostru a primit spre folosinţă activele, de la proprietar, dar nu are puterea financiară de a efectua astfel de lucrări. Tot de la comunitate dacă obţinem sprijin, altfel nu reuşim să facem investiţii atât de mari”.

Perfectă din punct de vedere tehnic, poate cu cel mai bun teren de concurs din ţară, cel mai mare atuu al unei arene hipice, baza de la Piatra Neamţ poate deveni neatractivă şi pe plan naţional, în care se duce o luptă din ce în ce mai mare pentru a se prinde concursurile Federaţiei. Aceasta vine cu o parte din cheltuieli, iar interesul pentru puncte atrage concurenţi numeroşi şi valoroşi.

Temerile preşedintelui CSE sunt pentru viitor. Prezentul este cel puţin mulţumitor. Piatra Neamţ va avea şi în acest sezon un calendar bogat, care acoperă toate lunile de vară. Prima serie de concursuri are loc în iunie, 20-23 (Cupa Municipiului şi prima etapă de Grand Prix), urmată de Cupa MARSAT şi Cupa FER (4-7 iulie) şi Cupa TCE 3 Brazi, Trofeul Virgil Bărbuceanu şi finalele Campionatului Naţional de seniori (20-25 august).