Echipele de descarcerare şi SMURD Neamţ au obţinut primele locuri pe Moldova

smurdEste al doilea an consecutiv când pompierii şi paramedicii ISU Neamţ merg la etapa naţională

Echipele de descarcerare şi cea de paramedici ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ au câştigat locul II şi respectiv locul I la recent încheiata etapă zonală care a avut loc la Bacău. “Rezultatele obţinute de colegii nostril – locul I la proba de acordare a primului-ajutor calificat, pentru al doilea an consecutive şi locul al II-lea la proba de descarcerare, cu un punctaj foarte apropiat de cel al echipei câştigătoare după ce în a doua zi de concurs echipajul ISU NEAMŢ a obţinut punctajul cel mai bun, ne califică pentru a participa la faza naţională a competiţiei”, a declarat colonelul Ioan Niţică, şeful ISU Neamţ.
La etapa pe Moldova, au participat echipele de paramedici şi descarcerare ale Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă ale judeţelor Neamţ, Bacău, Botoşani, Iaşi, Suceava şi Vaslui. Echipajele au susţinut, în prima zi a concursului, cele două probe distincte – descarcerarea unei victime din autoturisme şi acordarea primului ajutor calificat unui pacient care a suferit o traumă. În ce-a de-a doua zi, echipajele clasate pe primele trei poziţii, la sfârşitul primei zile de concurs, s-au întrecut pentru stabilirea ordinii pe podium.
Aceste rezultate reflectă eforturile membrilor echipelor, dar şi buna lor pregătire, experienţa şi devotamentul în profesie.

Să cunoaştem pe câţiva din membrii echipelor

– Căpitanul Bogdan Burdulea, locţiitorul comandantului Detaşamentului de Pompieri Piatra Neamţ şi coordonatorul lotului participant la competiţie este el însuţi un exemplu pentru colegii săi: un aprig susţinător al pregătirii, în toate formele sale, de aceea a urmat cursurile de masterat în domeniul Managementului pentru situaţii de urgenţă, cursul pentru acţiunea în cazul dezastrelor naturale, cursul de prim-ajutor calificat, stagiul practic de stingere a incendiilor în spaţii închise şi, în nici un caz, nu are de gând să se oprească aici. După fiecare misiune la care participă, face o scurtă analiză, atât din punctul de vedere al acţiunilor, cât şi privind evoluţia fenomenului, şi îi „molipseşte” astfel pe camarazi cu pofta sa de îmbunătăţire a cunoştinţelor specifice şi, deci, de eficienţă a misiunilor. Standardele sale privind intervenţia sunt foarte înalte, de aceea este foarte exigent când vine vorba de pregătire, fie cea personală sau a subordonaţilor, lucru demonstrat, printre altele, de rezultatele echipajelor la concursurile recente. Activitatea căpitanului Bogdan Burdulea este apreciată de comandanţi, dovadă fiind faptul că a fost avansat în grad înaintea expirării stagiului minim în grad, în luna septembrie a anului trecut.

Plutonierul adjutant Andronache Eduard, comandantul echipajului de descarcerare, este, dincolo de modestia care îl caracterizează, un militar care lasă o profundă impresie celor pe care îi salvează şi care simt adevărata omenie în profesionistul de dincolo de uniformă. Recent, un bărbat salvat de echipajul său l-a sunat şi i-a mulţumit. Felul în care vorbeşte cu oamenii, felul cum gestionează calm dar ferm situaţii fără ieşire pentru mulţi din afară, curajul cu care ia decizii rapide şi modul în care pune în cumpănă întotdeauna preţiozitatea vieţii sunt, poate, “secretele” care i-au adus un renume nu doar printre colegi: “Nu cred că am atâta experienţă încât să fi desluşit vreun secret, eu la fiecare intervenţie mă străduiesc să-mi ajut semenii”.
Plutonierul adjutant Cristinel-Marius Berariu , membru al echipajului de desca-rcerare consideră: „Fiecare intervenţie este diferită de oricare alta, deci poate avea elementul ei de dificultate, dar când aud sirena, eu plec cu încrederea că ştiu ce am de făcut şi că îi am alături pe colegi, care sunt şi ei pregătiţi”.

Plutonierul major Daniel Baghiu, membru al echipajului de descarcerare: „Îmi place ceea ce fac acum şi sper să fac asta cât mai mult timp”.

Plutonierul major Ionuţ Ciucanu Stache, comandantul echipajului de paramedici: „Toţi oamenii îmi zâmbesc sincer şi foarte mulţi îmi mulţumesc. Cum să nu îţi placă? Ca să ajuţi un om trebuie să-l asculţi, să-l înţelegi, să-l faci să creadă că va fi bine, fără să îi spui că va fi aşa. Nu poţi să faci asta singur. Numai cu echipa. Ajunşi la caz, toţi ştim ce avem de făcut, ca pe Tatăl Nostru. Rezultatele obţinute la concursul de descarcerare sunt ale echipei. Adevărata finală se dă la capul pacientului, iar pe aceea ne dorim să o câştigăm întotdeauna.”

Plutonierul major Gabriel Dascălu, paramedic: „Pe timpul transportului la spital, în afara manevrelor specifice, cunosc oamenii şi, atât cât pot, îi îmbărbătez şi le transmit optimism – cea mai bună reţetă spre a te face bine este să ştii că va fi aşa.
Mulţumirile pe care le primesc îmi dau motivaţia să ies la pensie îmbrăcat în haina roşie, deşi ştiu că trebuie să-mi îndeplinesc serviciul şi pe alte tipuri de echipaje. Atunci când primeşti un zâmbet sincer şi un mulţumesc din suflet, uiţi că eşti obosit sau, poate, supărat, uiţi de toate”.

Plutonierul adjutant Dragoş Ciocan, paramedic: „Fiind al doilea dintre cei cinci copii ai familiei mele am fost învăţat de mic să ajut. Tot de mic copil am iubit uniforma militară, având în vedere că foarte multe dintre rudele mele erau militari de carieră, dar mă vedeam şi lucrând în medicină. După ce am absolvit Liceul „Gheorghe Cartianu” din Piatra Neamţ, am început stagiul militar, unde soarta m-a adus oarecum în faţa celor două dorinţe în acelaşi timp – am fost sanitarul companiei din care făceam parte. După efectuarea stagiului militar, am lucrat la o fabrică de mobilier şi apoi la o uzină chimică. În anul 2006, am avut din nou oportunitatea de a deveni parte din oamenii îmbrăcaţi în uniformă care ajută oameni şi am profitat de ea, devenind în luna septembrie a acelui an, servant în cadrul Detaşamentului de Pompieri Piatra Neamţ. În luna octombrie a anului 2010 am urmat cursul de prim-ajutor calificat şi operaţiuni pentru descarcerare şi soarta m-a adus din nou în faţa celor două visuri” .
Să le urăm succes şi sănătate tuturor celor care se luptă pentru a salva vieţi.