Trebuie să fim atenţi, mai ales în perioada de vară, când încercăm să ne hidratăm şi bem foarte multe sucuri, băuturi răcoritoare, mâncăm îngheţată, pentru că s-ar putea să avem surprize, avertizează preşedintele ANPC- Infocons, Sorin Mierlea. E-urile sub formă de coloranţi şi conservanţi ne pot da metabolismul peste cap, generând grave probleme de sănătate pe care, de regulă, le punem pe seama altor factori. Potrivit unui studiu realizat de ANPC – Infocons, pe etichetele a 41 de produse tip băuturi energizante ce se regăsesc pe piaţa din România, 56,09% au între doi şi patru aditivi alimentari, 39,02% conţin între cinci şi şapte, iar 2,43% au nu mai puţin de opt. Având în vedere acest adevăr mai puţin cunoscut de omul de rând, care nu prea bagă în seamă ce scrie pe etichetele produselor cumpărate, Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor – Infocons va promova un proiect de lege, după modelul francez, prin care va limita la trei numărul de conservanţi şi coloranţi într-un produs alimentar.
În prezent, în ţara noastră utilizarea de E-uri nu este restricţionată. La o simplă privire pe echichetă putem citi „ceai” ori „suc cu fructe”, însă în lista ingredientelor găsim „extract de ceai 0,12%”, ori suc din fructe din concentrat 0,1%”! În rest-arome, îndulcitori, corectori şi alte minunăţii despre care nu ştim nimic. Ba chiar pe eticheta unui suc de culoare vişinie am găsit scris „suc din morcov negru”, deşi culoarea ar fi trebuit dată de vişine, produsul fiind „Suc din vişine”.
Sorin Mierlea, preşedintele ANPC – Infocons, a precizat că este extrem de important să existe o limitare a numărului de E-uri, pentru că omul de rând care citeşte etichetele nu are cunoştinţe despre chimie alimentară şi nu are de unde să ştie cât de mult rău îi pot face aceste chimicale. Iar când mănânci de dimineaţa până seara tot felul de produse care conţin conservanţi şi coloranţi, la un moment dat, apare pericolul supradozajului.
„Din această perspectivă, este extrem de important să ne uităm pe etichete şi, mai mult, trebuie să ştim că dacă acel ingredient se află la începutul listei de ingrediente, înseamnă că este într-o cantitate mai mare, iar dacă este mai spre sfârşitul listei înseamnă că este într-o cantitate mai mică. De cealaltă parte, băuturile energizante nu trebuie combinate cu alcoolul, mai ales vara, când căldura este intensă şi organismul se deshidratează foarte repede, pentru că atunci ai tendinţa să bei mai multe băuturi energizante şi ajungi la un cumul de conservanţi şi coloranţi care s-ar putea să-ţi dăuneze. Coloranţii şi conservanţii sunt permişi în anumite cantităţi în produse, dar consumând mai multe tipuri de produse, care au aceleaşi E-uri, se ajunge la supradozaj de elemente chimice”, a mai precizat Sorin Mierlea.
Culmea e că, în România, sunt anumite produse în care cantitatea de coloranţi şi conservanţi este mai mare decât conţinutul real al ingredientelor necesare pentru obţinerea acestuia. Potrivit ANPC, sunt produse de panificaţie care au şi 14 conservanţi şi coloranţi sau bere cu fructe cu 11 E-uri.
Geanina NICORESCU