„E timpul să luăm inițiativă, să nu mai stăm cu mâna întinsă!“

bodesti3 *Lucian Dârloman a invitat bodeștenii la un seminar despre posibilitatea accesării fondurilor europene

În duminica Floriilor, bodeștenii au avut privilegiul de a participa la o sesiune de consultanță gratuită pentru obținerea de fonduri nerambursabile, în beneficiul lor și al comunității. Oportunitatea le-a fost oferită în cadrul proiectului „Devotat Bodeștiului“, dezvoltat de Lucian Dârloman, un bodeștean cu inițiativă, care a invitat o echipă de specialiști în accesarea fondurilor europene să le vorbească celor interesați despre varietatea de finanțări nerambursabile, să le deschidă orizonturi noi celor care doresc să-și dezvolte o afacere cu ajutor consistent din partea UE.

„E timpul să luăm inițiativă, să nu mai stăm cu mâna întinsă. Vreau să vă arăt că se poate să realizăm ceva pentru familiile noastre, pentru comunitatea în care trăim, prin forțe proprii și cu bani europeni, să trăim mai bine, să beneficiem de utilaje performante, să avem produse de calitate. Alocarea bugetară 2014-2020 pentru dezvoltarea rurală ne oferă o oportunități pe care nu trebuie să le ratăm. Am invitat, pentru dumneavoastră, o echipă de specialiști în implementarea proiectelor europene care vă va oferi informațiile de care aveți nevoie pentru dezvoltarea unei afaceri, prin accesarea fondurilor europene“, le-a spus Lucian Dârloman celor prezenți la seminarul organizat la Căminul Cultural din Bodești, în după-amiaza de 24 aprilie.

La această acțiune au fost prezenți și unii consilieri locali, Constantin Budiș și Viorel Monac, un fost primar – Elena Teodorescu, și mulți alți bodeșteni care au profitat de oportunitatea oferită de Lucian Dârloman.

Informațiile oferite de Diana Bonteanu, consultant fonduri europene, au avut un impact pozitiv în rândul celor prezenți la seminar, prezentarea transformându-se într-un dialog cu cei prezenți. Bodeștenii au adresat întrebări punctuale, fiind evident că nu le lipsesc ideile, iar informațiile primite ar putea fi imboldul pe care-l așteptau pentru punerea lor în practică. Pur și simplu au fost uimiți și plăcut impresionați că cineva s-a gândit să le ofere oportunitatea de a beneficia de consultanță gratuită, într-un cadru organizat și foarte bine gândit.

Cei prezenți au aflat că sunt afaceri pentru care pot primi 50% din fonduri prin proiect european, dar sunt afaceri și cu finanțare integrală, în anumite condiții, pentru persoane sub 40 de ani.

„Fondurile europene sunt, de fapt, fonduri la care contribuim noi toți, prin plata taxelor și a impozitelor. Prin alocarea bugetară 2014-2020 se dau niște bani și pentru rural, pentru dezvoltarea zonei rurale a unor țări precum România. Și asta pentru a ajunge la o agricultură eficientă, dar și pentru a dezvolta și altfel de proiecte, pentru a vă face afaceri care să vă ajute să duceți un trai decent. Pentru mediul privat sunt măsuri de dezvoltare agricole și non-agricole. Nu se acordă fonduri pentru achiziții de teren și de animale, dar se acordă bani pentru dezvoltarea unor afaceri agricole și pentru dezvoltarea fermelor de animale. Cofinanțarea proprie din partea beneficiarului nu este întotdeauna solicitată, astfel că vă puteți realiza proiectul doar cu ajutorul fondurilor nerambursabile. Sunt fonduri pentru sprijinirea investițiilor pentru creșterea competitivității exploatațiilor agricole prin dotarea cu utilaje și echipamente performante în raport cu structura agricolă actuală, precum și investițiile pentru modernizarea fermei, în special cele de dimensiuni medii și asocieri de ferme mici și medii, și îmbunătățirea calității activelor fixe“, a subliniat Diana Bonteanu, consultant pentru proiecte prin fonduri europene.

Expertul le-a oferit bodeștenilor și informații privind întocmirea documentelor care trebuie depuse în vederea aprobării dosarului, dar și variante de cofinanțare a proiectelor. Astfel, a subliniat că, pentru diferența care nu poate fi suportată din fonduri europene, pot fi accesate programele de creditare care oferă beneficiarilor credite cu dobânzi subvenționate. Bodeștenii au aflat că se poate, că există povești de succes la o aruncătură de băț de comunitatea lor, chiar în județul Neamț. Spre exemplu, foarte multe proiecte dezvoltate prin fonduri europene au fost implementate la Dămuc, Tarcău, Alexandru cel Bun, Bârgăuani și Ion Creangă. Lucian Dârloman și-a încurajat, încă o dată, consătenii, să înceapă o afacere, să ia inițiativă și să-și pună în aplicare proiectele, și i-a asigurat de tot sprijinul său pe mai departe.

Geanina NICORESCU