„E posibil ca din vară să renunţ la echipă”

volei unicVasile Ouatu, preşedintele de onoare de la Unic, a început optimist anul 2015, în ciuda problemelor financiare cu care se confruntă formaţia din Piatra Neamţ. Oficialul pietrean nu prea a mai ieşit cu dezvăluiri în mass media la începutul acestui campionat, şi a preferat ca antrenorii şi jucătoarele să demonstreze pe teren că această formaţie merită sprijinită în continuare de cei care iubesc sportul din Piatra Neamţ. Deşi a adus mai multe jucătoare în vara trecută, Unic nu s-a regăsit în prima parte a sezonului, pe care a terminat-o pe un neonorabil loc 11, cu doar 6 puncte în 11 confruntări. 2014 a fost un an simbolic pentru fosta câştigătoare a campionatului, care în primăvara trecută a aniversat, într-un cadrul festiv, 50 de ani de activitate la cel mai înalt nivel. Criza financiară a lovit însă şi echipa de volei feminin din Piatra Neamţ, iar preşedintele Vasile Ouatu este dezamăgit că autorităţile locale nu mai doresc să sprijine sportul aşa cum se făcea în anii trecuţi, ştie că lumea nu mai este interesată de sport, vrea să ducă la bun sfârşit acest sezon şi nu exclude posibilitatea ca din vară să renunţe la echipă dacă nu mai este susţinut de cei care pot ajuta sportul din municipiul Piatra Neamţ. Aflat de 26 de ani la cârma Unicului, Vasile Ouatu rămâne totuşi optimist şi speră ca viitorul să fie unul mult mai pozitiv şi cu cât mai multe perspective.

Rep: La Mulţi Ani domnule preşedinte Vasile Ouatu, cum aţi început noul an?

V.O: L-am început numai cu gânduri bune pentru că dacă nu eşti optimist în viaţă, atunci nu poţi să duci lucrurile la capăt. Ca la fiecare început de an, mai ales că începe cu sf. Vasile, o mulţime de sărbători în familie, aspectul acesta mă determină să fiu optimist şi atunci când te întâlneşti cu familia altfel porneşti anul, şi eu am speranţa că 2015 va fi un an bun, în primul rând din punct de vedere economic, pentru că dacă nu ai bani nu poţi fi optimist. Sper să fie un an în care să găsim bani, să meargă economia şi bineânţeles că şi sportul poate să meargă mai departe deşi, sincer să fiu, este din ce în ce mai greu pentru că jucătorii sunt din ce în ce mai pretenţioşi, s-au învăţat cu anumite salarii, cu bani mulţi şi e greu să dea înapoi. Din urmă nu vine nimic, ca să aduci jucători de afară te costă dublu, aşa că e foarte greu. Situaţia echipei de volei Unic Piatra Neamţ este destul de neclară, pentru că nu am avut sportive cu experienţă şi ne-au lipsit două, trei piese importante, dar ne-am gândit că trebuie să ducem lucrurile la capăt şi nu putem să terminăm în ultimele locuri, vrem să ajungem mult mai sus prin evoluţii frumoase şi să câştigăm jocurile pe care le avem de câştigat acasă cu echipele cu care ne luptăm pentru grupa, 5 – 8. Eu sper ca prin revenirea la echipă a lui Lili Curcă şi cu un libero nou, transferat de la CSM Bucureşti, Mihaela Ozun, echipa arată altfel şi zic că am acoperit găurile importante. Cred că vom reuşi să facem un joc complet şi eficient, aşa încât cele 5 jocuri de acasă să le tranşăm în favoarea noastră şi binânţeles să aducem şi publicul la sală, pentru că în ultimul timp sala a fost din ce în ce mai goală şi acesta este un aspect care mă descurajează şi descurajează şi sportivele. Sigur, vom depune toate eforturile ca să ieşim din această situaţie grea. Aşteptăm să terminăm acest campionat şi vom vedea ce va fi în continuare pentru că, practic, perspectivele sunt foarte mici ca să mai continuăm deoarece noi ne bazăm foarte mult pe sprijin financiar din partea comunităţii locale, Primărie şi CJ. Acuma nu mai avem cu cine să stăm de vorbă şi va fi foarte greu.

Rep: Luaţi în calcul şi eventualitatea de a renunţa la echipă din vară, dacă nu veţi mai fi susţinut?

V.O: Da, iau în calcul şi acest aspect pentru că de unul singur nu pot să o mai duc, este foarte complicat şi nu te ajută nimeni. Acum cel mai greu lucru e să asigur locuinţe pentru sportive. Noi am avut, dar am fost daţi afară de administraţia locală. Am avut câteva locuinţe pe care eu le achitam, 250 de milioane în fiecare an la 5 locuinţe, erau bani. Dar cum acolo penalizările au curs şi s-a ajuns la miliarde, bineânţeles că nu mai era posibil să asigur aceste locuinţe, au fost date jucătoarele afară şi de atunci nu am mai avut niciun sprijin. Şi din acest punct de vedere, zic eu, nu mai este cazul să continuăm, pentru că cei care au construit bazele sporitve, au băgat atâţia bani, pentru a avea sport de performanţă la Piatra Neamţ, cei care urmează la conducere trebuie să se gândească că aceste baze nu au fost făcute să stea în paragină, ci au fost făcute pentru anumite activităţi şi pentru sportul de performanţă. Rămâne în sarcina administraţiei locale şi judeţene să continue sportul de performanţă la Piatra Neamţ, alftel, cred că ar fi cea mai mare lovitură dată imaginii oraşului. Numai cei care nu gândesc că îţi place sau nu sportul, trebuie să continue pentru că este singurul ambasador care poartă imaginea oraşului peste tot în lume.