”E o mândrie sa joci la echipa naţională”

marius dascalu 2

Voleibalistul Marius Dascălu a revenit la Piatra Neamţ, de această dată în calitate de component al echipei naţionale a României, unde a fost cooptat în lot de selecţionerul Dan Gavril. Fostul coordonator de joc de la VCM LPS Piatra Neamţ a ratat prima zi de grădiniţă a ficei sale şi sărbătorirea a zece ani de convieţuire cu soţia sa, Andreea, pentru a fi prezent la lotul naţional, care pregăteşte la Piatra Neamţ cel de-al doilea turneu de calificare la Campionatul Mondial din 2014, ce se va desfăşura în Polonia. Sportivul, născut la Tulcea, care în acest an a împlinit 30 de ani, va începe în această toamnă al patrulea sezon la Unirea Dej, după ce 4 ani şi jumătate a evoluat la formaţia din Piatra Neamţ. Marius Dascălu, care revine pentru a treia oară la naţională, unde a evoluat la toate nivelurile, ne-a vorbit despre ceea ce înseamnă să joci sub tricolor, despre echipa sa de club, Unirea Dej, dar şi despre voleiul românesc din ultimii ani.

„Avem şanse să ne calificăm la mondiale”

Rep: Marius, din nou la echipa naţională, cum este în sânul tricolorilor?

Marius Dascălu: E un sentiment de bucurie pentru mine, faptul că am fost selecţionat din nou. Mă bucur că am fost chemat să ajut naţionala, şi sper să dau tot ce e mai bun din mine pentru a ne îndeplini obiectivele.

Rep : E o mândrie să joci sub tricolor?

M.D:  Normal că este o mândrie şi ar trebui să fie o mândrie pentru orice sportiv să reprezinte România.

Rep : Ai mai jucat la echipa naţională, putem spune că ai o anumită experienţă să evoluezi pentru România?

M.D: Nu sunt debutant, începând de la loturile de juniori şi tineret tot am fost selecţionat la echipa naţională şi e normal ca de la o anumită vârstă să nu mai am nici emoţii, nici trac, şi să încerc să îmi fac treaba cât mai bine.

Rep :  Cum apreciezi actualul lot al României?

M.D: Majoritatea jucătorilor de la lot sunt foşti colegi de ai mei, ori de la echipa naţională, ori de la echipele de club, în speţă de la echipa din Piatra Neamţ. Suntem un lot de aproximativ aceeaşi vârstă şi, faţă de loturile din anii trecuţi, suntem mai omogeni.

Rep: Cum e să lucrezi din nou cu antrenorul Dan Gavril?

M.D: E o plăcere pentru mine să lucrez cu domnul Dan Gavril din nou, după 3 ani de zile de când am plecat de la Piatra Neamţ şi, mă bucur că sunt sub comanda unui antrenor care ştie ce pot şi care mă cunoaşte foarte bine.

Rep:  Un turneu în Olanda, cu ţara gazdă, Israel, Ucraina, Suedia şi Belarus. Care sunt cele mai puternice formaţii din grupă?

M.D: Olanda, ţara gazdă, este cel mai puternic adversar şi, din ce ştiu eu, voleiul ucrainian este mult puternic decât al nostru şi cred că Ucraina este a doua favorită. În rest, celelalte echipe, putem să spunem că suntem cam la acelaşi nivel şi, sper ca România să îşi facă datoria şi să câştige celelalte meciuri care ar trebui câştigate şi să ne batem cu cele două.

Rep: Primele două echipe merg direct şi locul 3 cu punctajul cel mai bun, putem fi între aceste formaţii?

M.D: Eu zic că e posibil şi un loc 2, în funcţie de rezultate, dar totul contează de ceea ce vom face noi. Într-o zi bună putem să batem pe Ucraina, iar cu Olanda ne va fi foarte greu deoarece este o naţională foarte puternică şi, în primul rând joacă şi acasă.

„Puteam mai mult cu Unirea Dej în ultimul sezon”

Rep : Cum a fost ultimul sezon cu echipa de club, Unirea Dej, încheiat pe locul 5 în clasament?

M.D:  Atât eu cât şi colegii mei considerăm că ultimul sezon cu Unirea Dej nu a fost unul reuşit. Obiectivul a fost clasarea în primele 4 echipe, l-am ratat la mustaţă după un meci incredibil cu Baia Mare, în care, după ce am condus cu 2 – 0, ei au reuşit să întoarcă rezultatul şi să se impună în final cu 3 – 2. Obiectivul meu de când am plecat de la Piatra Neamţ a fost să cuceresc o medalie cu Unirea Dej.

Rep : Mai ai un an de contract cu cei de la Dej, cum a fost perioada petrecută acolo şi dacă sunt condiţii să se facă performanţă?

M.D: Avem condiţii bune spre foarte bune pentru a face performanţă, tot timpul conducerea s-a străduit să aibă un lot bun pentru fiecare sezon competiţional, nu au fost probleme financiare care să ne încurce în pregătirea noastră pentru campionat şi, dacă nu era bine, nu rămâneam acolo 3 ani de zile.

Rep: Fosta ta echipă, VCM LPS, s-a schimbat din temelii, este mult mai tânără, poate face faţă noului sezon?

M.D: Rămâne o echipă redutabilă, cu tot lotul schimbat, pentru noul sezon. Eu zic că e bine că au reuşit să întinerească echipa şi să aducă tineri de perspectivă care sper să reuşească aici la Piatra Neamţ. E bine iarăşi că au reuşit să mai păstreze încă 2, 3 jucători cu experienţă, deoarece e nevoie de ei într-un lot tânăr.

Rep : Cum ţi se pare valoarea voleiului masculin românesc în ultimii ani, e în progres sau în regres?

M.D: De câţiva ani stagnează la un anumit nivel, au rămas ca şi în trecut doar două echipe cu loturi şi bugete foarte bune pentru campionatul nostru. Noi, celelalte mai mici încercăm să ne batem şi să le încurcăm cum putem.

Rep: Criza financiară afectează valoarea competiţiei interne?

M.D: Criza financiară nu afectează valoarea campionatului la nivel de seniori, afectează mai mult la nivel de juniori, pentru că degeaba avem mulţi bani şi nu reuşim să creştem copii şi să îi aducem la un anumit nivel. Să aducem numai străini din afară şi să aşteptăm să ne ajute ei să câştigăm, pe noi, România, nu ne ajută cu nimic.