E gata planul de școlarizare pentru clasele de a V-a la licee

liceu* Unele licee „pierd“ clase * Puștii care vor să facă gimnaziul la liceu vor da examen

Prin Planul de Școlarizare aferent anului 2016-2017, la nivelul colegiilor și liceelor din județul Neamț se vor înființa noi clase de a V-a. Unele unități au primit aprobare pentru școlarizarea unui număr mai mic de elevi decât în anul curent, în timp ce alte școli și-au putut păstra numărul de clase și de efective. Potrivit informațiilor oferite de Inspectoratul Școlar Județean Neamț, Colegiul Național de Informatică Piatra Neamț rămâne cu două clase a câte 30 de elevi, la Colegiul Național „Petru Rareș“ Piatra Neamț va fi înființată o clasă cu 30 de „boboci“ – cu unul mai puțin decât în acest an școlar, Colegiul Național „Calistrat Hogaș“ va avea în continuare o clasă cu 30 de elevi de a V-a, în timp ce Liceul cu Program Sportiv Piatra Neamț va avea două clase cu câte 25 de elevi – cu 5 copii mai mulți comparativ cu anul în curs, iar Liceul cu Program Sportiv Roman a câștigat 9 locuri față de anul școlar în curs, având prinse în planul de școlarizare pentru 2016-2017 două clase cu 60 de elevi. Liceul de Arte „Victor Brauner“ Piatra Neamț va avea, anul viitor, două clase de a V-a, totalizând 40 de elevi, după ce anul acesta nu a fost acoperit numărul de locuri alocate, fiind înscriși 24 de elevi pe cele 45 de locuri propuse. Colegiul Național „Roman Vodă“ Roman va avea două clase de a V-a, cu 58 de elevi, respectiv cu unul mai puțin decât în anul școlar 2015-2016. Liceul Tehnologic din comuna Dămuc a câștigat 5 locuri, având prins în planul pe anul viitor o clasă cu 31 de locuri, un alt liceu care a primit locuri în plus fiind cel de la Borca, unde planul de școlarizare cuprinde două clase cu 50 de elevi, cu 9 mai mulți decât în acest an. La Liceul Tehnologic Oglinzi a fost anulată o clasă, fiind lăsate doar două, cu 49 de elevi, față de 3 câte sunt acum, cu 64 de elevi. Același lucru s-a întâmplat și la Săbăoani, unde se vor organiza doar două clase, cu 51 de elevi, față de 3 clase de a V-a, câte sunt acum.

Evident, majoritatea prichindeilor care se pregătesc să intre în clasa a V-a la liceu trec prin febra examenelor. Părinții sunt tot mai tentați să-și înscrie copii în clasa a V-a la liceu, în speranța că micuții vor învăța mai mult și mai bine sub îndrumarea profesorilor de liceu și că viitorul lor va fi astfel mai sigur.

Părinții au motivații diverse atunci când decid să-și înscrie copiii în clasele gimnaziale din cadrul liceelor tari. Unii părinți se gândesc la calitatea învățământului și la tradiția liceului. Mai sunt și alți părinți care s-au lăsat convinși de rezultatele elevilor din aceste clase speciale la liceu.

L a testarea elevilor, liceele își organizează propria grilă de testare, subiectele fiind elaborate de cadrele didactice din fiecare unitate. Examinarea durează două ore și cuprinde verificarea cunoștințelor la limba română și matematică, în același examen. Optând pentru studii gimnaziale în cadrul unui liceu, absolvenții clasei a IV-a au ocazia să se confrunte mai devreme decât colegii lor cu rigorile și stresul unui examen extrem de serios.