După o scurtă vacanţă, încep simulările la Evaluarea Naţională

simulari* Noutăţi în programa de examen

De vineri, 30 ianuarie, elevii întră într-o scurtă vacanţă, de o săptămână. După această perioadă de relaxare, adolescenţii se pregătesc de testări. Potrivit calendarului, simularea Evaluării Naţionale la clasa a VIII-a va avea loc în perioada 23-25 februarie. În 2015, Evaluarea Naţională propriu-zisă se va desfăşura la aceleaşi discipline ca în anul şcolar trecut, probele urmând să fie susţinute în perioada 22-24 iunie.

Elevii claselor a VIII-a vor avea simularea la Limba şi literatura română pe 23 februarie, în 24 februarie vor susţine testarea la Matematică şi în 25 februarie la Limba şi literatura maternă, în 6 martie urmând să fie afişate rezultatele. Rezultatele nu vor fi trecute în catalog, ele având rol orientativ pentru ca dascălii să cunoască mai bine nivelul de cunoştinţe al elevilor, iar copiii să conştientizeze cât de pregătiţi sunt pentru a face faţă primului examen important din viaţa lor.

Examenul propriu-zis de Evaluare Naţională 2015 pentru clasa a VIII-a va începe în 22 iunie, cu proba scrisă de Limba şi Literatura Română, urmată de cea din 23 iunie, la Limba şi literatura maternă şi în 24 iunie la Matematică. Rezultatele vor fi afişate pe 26 iunie, respectiv pe 30 iunie, iar cele finale, după rezolvarea contestaţiilor.

Elevii trebuie să ştie că au programe noi de examen pentru Evaluarea Naţională 2015. Ministerul Educaţiei modifică programele de examen atât la Limba şi literatura română, cât şi la Matematică.

La Limba şi literatura română elevii vor trebui să cunoască, obligatoriu, şi speciile literare romanul şi balada, genul dramatic, precum şi propoziţiile subordonate circumstanţiale condiţionale, concesive şi consecutive. La Matematică, întreaga programă de examen este concepută diferit de cea existentă până acum, iar accentul cade pe adaptarea limbajului matematic la situaţii concrete.

Programa la Limba şi Literatura Română prevede că elevii trebuie să cunoască „trăsăturile specifice genului epic, liric şi dramatic în opere literare studiate sau în texte la prima vedere” (în fosta programă erau specificate doar genurile epic şi liric). De asemenea, elevii trebuie să cunoască şi trăsăturile speciilor literare romanul, doina populară, balada populară, pe lângă schiţa, basmul popular, pastelul, fabula şi nuvela, care erau trecute şi în vechea programă.

Conform unui ordin privind organizarea şi desfăşurarea Evaluării pentru absolvenții clasei a VIII-a în anul şcolar 2014-2015, elevii trebuie să știe că se interzice candidaţilor la Evaluarea Națională să intre în sălile de examen cu manuale, cărți, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor şi nu au voie să intre la examen nici cu telefoane mobile, căști audio, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, ori pentru comunicare între candidați sau cu exteriorul. Candidații eliminați de la o probă pentru fraudă sau tentativă de fraudă vor primi nota 1 pe lucrarea scrisă respectivă.

Geanina NICORESCU